Slovenya’yı ‘büyük üs’ yaptı, 484 milyon Euro’yu yakaladı

SLOVENYA Ekonomi Bakanı Zdravko Pocivalsek, Farba-Odelo Grubu Başkanı, Bayraktarlar Holding Başkanvekili Ahmet Bayraktar’a Alman Odelo’yu satın alarak girdikleri ülkesinde verdikleri teşviklerin gerekçesini açtı:

Haberin Devamı

- Slovenya’daki şirketinizde çalışanların yüzde 90’ına yakın kadın. İstihdamda kadınlara kapıyı bu kadar açtığınız için size teşvik verilmesini destekliyorum.

Farba Grubu, 2011’de satın aldıkları Odelo’nun Almanya’daki 3 fabrikasını kademeli kapatıp, en önemli Ar-Ge merkezini orada tutarken, Slovenya’yı adım adım büyüttü. 2011’den buyana 98 milyon Euro’luk yatırım yapıp, 45 bin metrekare ile grubun tek çatı en büyük üretim merkezini Slovenya’da oluşturdu.

Bayraktar Ailesi’nin Slovenya’nın Prebold kentindeki son ek yatırımı, yanındaki köpek maması üreticisini alıp, kendi tesisini büyütmesi oldu. Ek yatırım açılışına Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bayraktar, Ahmet Bayraktar, Farba Genel Müdürü Mürsel Gülen, Odelo CEO’su Muhammet Yıldız, VLE Elektrik Genel Müdürü Fatih Bayraktar, Farba Grup Finans Direktörü Sedat Kılıç, Türkiye’nin Ljubliyana Büyükelçisi Esen Altuğ, Slovenya Ekonomi Bakanı Pocivalsek, Slovenya Başbakanı Miro Cerar katıldı.

Haberin Devamı

Slovenya’yı ‘büyük üs’ yaptı, 484 milyon Euro’yu yakaladı

Ahmet Bayraktar, açılışta bir yıl önceye döndü:

- Geçen yıl Odelo Slovenya’nın 3 yıllık hedefini açıkladım. 200 milyon Euro ciro, 1300 kişilik istihdam sözü verdim. Personel sayımız 1300’ü geçti. Ciromuz da bu yıl 170-180 milyon Euro’ya çıkacak. Hedefe 1 yılda ulaşıyoruz.

Cerar da memnuniyetini dile getirdi:

- Bayraktarlar, Odelo ile Slovenya’ya yüksek teknoloji üretim getiriyor. İstihdamı artırıyor.

Kurdelayı keserken İzzet Bayraktar’a döndü:

- Bu yaşınıza (82) rağmen Slovenya’ya gelip şirketinizle ilgileniyorsunuz. Ülkemize katkı yapıyorsunuz. Çok teşekkür ediyorum.

Ahmet Bayraktar, Cerar’a şu bilgiyi aktardı:

- 2011’den bugüne Odelo için Slovenya’dan 420 milyon Euro’luk mal ve hizmet almış bulunuyoruz. Ayrıca, üretimin yüzde 100’ünü otomotiv ana şirketlerine ihraç ediyoruz.

Ahmet Bayraktar’a Eylül 2014’te Prebold’daki sohbetimizi anımsattım:

- Odelo katkısıyla 4 yılda 10 kat büyüyüp 338 milyon Euro ciroya ulaştığınızı söylemiştiniz. 2018 için de 450 milyon Euro’luk toplam ciro hedefiniz vardı. Durum nedir?

Haberin Devamı

Farba Grup Finans Direktörü Kılıç’ın sunumuyla yanıtladı:

- Odelo-Farba Grubu bu yılı 484 milyon Euro ciro ile kapatır. 2018 hedefimizi 549 milyona yükselttik. 2021’de 627 milyon Euro’ya ulaşırız.

Sonra Odelo’nun gruba kazandırdıklarına işaret etti:

- Odelo bize “stratejik imalatçı” statüsü kazandırdı. Mercedes, Volkswagen, BMW gibi devler bize eskiden küçük işler verirdi. Randevu almakta zorlanırdık. Odelo’yu alınca otomotiv aydınlatma stratejisini birlikte belirler hale geldik.

Bayraktar Ailesi, Odelo’yu 2011’de Alman otomotiv devlerinin yönlendirmesiyle iflas masasından aldı...

Almanya, Slovenya, Çin derken Odelo’da bayrağı zirveye taşıyor...

ESCADA’NIN FABRİKASINI SLOVENYA ODELO ALDI

Haberin Devamı

BAYRAKTARLAR Aydınlatma Grubu Başkanı Ahmet Bayraktar, Odelo için Slovenya’da yeni bir fabrika kurduklarını belirtti:

- Mura Nehri yakınlarında, Avusturya sınırında Escada’ya ait 5 bin 400 metrekare kapalı alanı olan bir fabrika binası vardı. 2 yıl önce alıp yedek parçamızı üretmeye başladık.

AB ÜLKELERİNDE ŞİRKET ALANLARI DESTEKLEYİN

AHMET Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2015 Nisan başındaki Slovenya’yı da kapsayan Balkan ülkeleri turunu anımsattı:

- Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Cumhurbaşkanımıza, “AB’ye girmek için buralarda şirket alıp üretim yapan Türk firmalarını destekleyin” mesajı vermişti.

MEKSİKA’YA MONTAJLA GİRDİ

AHMET Bayraktar, bu yıl Meksika’da şirket kurduklarını belirtti:

Haberin Devamı

- Meksika’da montaj üretim de yapmaya başladık. Şimdilik Çin’deki fabrikamızdan Meksika’ya demonte ürün gönderiyoruz. Son montajı Meksika’da yapıyoruz. Çin’den Meksika’ya ihracatımız bu yıl 15 milyon Euro’yu bulacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın otomotiv şirketlerinin ABD’ye dönük üretimlerini Meksika’da yapmalarına karşı çıktığını anımsattım:

- Böyle bir dönemde Meksika’da şirket kurmak risk değil mi?

- Müşterimiz, yani otomotiv ana sanayi nereye isterse oraya gideriz. Nitekim otomotiv ana sanayi şirketlerinden biri Meksika’da üretim yapmamızı istedi. Biz de adımlarımızı attık.

ORTA AVRUPA’DA YENİ YATIRIM PLANIMIZ VAR

AHMET Bayraktar, 2011’deki satın alma sonrasında Odelo’ya 180 milyon Euro yatırım yaptıklarını vurguladı:

Haberin Devamı

- Almanya’da Opel dışındaki otomotiv ana sanayi şirketlerine stop lambası üretiyoruz. Almanya’ya ihracatta en önemli merkezimiz Slovenya. Ancak, Orta Avrupa’da yeni yatırım için de planımız var.

Yazarın Tüm Yazıları