"Sizden öncekileri cimrilik helak etti"

A -
A +
"Cimrilikten sakının. Muhakkak sizden öncekileri cimrilik helak etmiştir. Zîrâ cimrilik onları yalancılığa sevk etti."

Ömer bin Şâhin hazretleri hadîs âlimi olup, yüz bin hadîs-i şerîfi râvileriyle birlikte ezberden bilirdi. 297 (m. 909)’de Bağdâd’da doğdu. 385 (m. 995)’de orada vefât etti.
Ebû Sa’îd-i Hudrî hazretlerinden şu hadîs-i şerîfi rivâyet etti:
Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) “Size, Allahü teâlânın onunla günahlarınızı mahvedip, iyiliklerinizi çoğaltacağı bir şey tavsiye edeyim mi?” buyurdular. “Evet yâ Resûlallah” dedik. Resûlullah efendimiz “Zorluk zamanlarda güzelce abdest almak, uzak yerlerden câmiye gelmek, bir namazdan sonra ikinci namazı beklemek” buyurdular.
Ebû Umâre’den (radıyallahü anh) şu hadîs-i kudsîyi rivâyet etti: “Allahü teâlâ buyurdu ki: Hayrı ve şerri yarattım. Hayır için yarattığım ve hayrı kendi ellerinde icra ettiğim kimseye müjdeler olsun.”
Âişe-i Sıddîka’dan (radıyallahü anha) şöyle rivâyet etti: “Veda Haccı’nda Resûlullah efendimiz bizimle birlikte hac etti. Sonra Hacun Kabristanına uğradı. Mübârek, üzüntü ve kederden ağlıyordu. Orada uzunca bir zaman kaldıktan sonra benim yanıma geldi. Bu defa neşeli ve tebessüm ediyordu. Ben, hâlinde gördüğüm bu açık değişmenin sebebini sorduğumda 'Annemin kabrine gittim. Cenâb-ı Haktan annemi ihyâ buyurmasını diledim. Kabul buyurup annemi diriltti ve bana imân ettikten sonra ebedî hâline red ve iade buyurdu' diye cevap verdi.”
Abdullah bin Amr’dan (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte Resûlullah efendimiz “Zulümden sakının. Zîrâ zulüm, âhıret gününde karanlıklardır. Fuhuş sözleri, yazıları ve resimleri söylemek ve yazmak ve yapmaktan sakının. Zîrâ Allahü teâlâ fuhşu sevmez. Cimrilikten sakının. Muhakkak sizden öncekileri cimrilik helak etmiştir. Zîrâ cimrilik onları yalancılığa sevk etti. Onlar da yalan söylediler. Cimrilik onları küs ve ayrı durmaya sevk etti. Onlar da birbirleriyle alâkayı kesip küs durdular. Cimrilik onları zulme sevk etti. Onlar da zulmedip zâlim oldular” buyurdu. Diğer bir rivâyeti ise şöyledir: Bir gün, Resûlullah efendimizin çevresindeki Eshâb-ı kirâmdan bir zât ayağa kalktı ve Resûlullahın yanına gelerek şöyle sordu: “Yâ Resûlallah, en güzel Müslüman nasıl olur?” Resûlullah efendimiz buyurdu ki: “Müslümanların, elinden ve dilinden zarar görmeyip, ondan emîn olduğu Müslümandır.” Daha sonra aynı zât, “Hicretin hangisi daha faziletlidir?” diye sorunca, Peygamber efendimiz “Rabbinin yasak ettiği şeylerden uzak durmandır” buyurdu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.