Sema, içinde bulundurduğu dini öğelerle Allah’a ulaşma yolunu sembolize eden tasavvufi bir törendir.

Bu nedenle icra edilmesi özen ve dikkat gerektirir. Çünkü sema başından sonuna kadar birçok dinsel anlamı bir arada barındırır.

***

Örneğin sema esnasında dönmek tüm mekân ve yönlerde Allah’ı seyretmeyi temsil eder.

Ayak vurmak, nefsin sınırsız ve doyumsuz isteklerini ayaklar altına alıp ezmektir.

Kollarını yana açmak, en mükemmele yönelik acziyettir.

Semada kolların açık bir şekilde sağ elin yukarı, sol elin ise aşağı doğru durması, sağ elle Hak’tan alınan feyzin sol elle dağıtılması anlamına gelmektedir.

Sema törenine Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed’i (SAV) öven naat-ı şerifin okunmasıyla başlanır, okunan Kur’an-ı Kerim ve dualarla tören bitirilir.

***

Yani Mevlevi sema töreni ile geçtiğimiz günlerde CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği kepazeliğin arasında hiçbir bağ, bağlantı yoktur.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi çıplak semazen rezaletiyle Mevlevi kültürüne büyük bir saygısızlık yapmış, özgünlüğü bozulmadan gelecek nesillere aktarılması gereken milli, manevi, kültürel ve tarihi bir değerimizi daha özünden koparmak istemiştir.

Hâliyle de bu utanmazlık karşılıksız kalmamış, taraflı-tarafsız birçok kesimin tepkisine neden olmuştur.

***

Bu konuda yaptığı açıklamayla milletimizin duygularına tercüman olan siyasilerden biri de MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli’dir.

MHP Liderinin “Be hey utanmazlar, yarı çıplak semazen nedir? Bu soysuzluk nasıl gösterilmiştir? 7,5 asırlık Mevlevi kültürüne bu saygısızlık nasıl hazmedilecektir? Bu kepazeliği izleyen Belediye Başkanı’nı geçtik de Kılıçdaroğlu hiç mi utanmamış, hiç mi vicdanı sızlamamıştır?” sorularına, yaptıkları hatadan dolayı insan içine çıkacak yüzü olmaması gerektiğini düşündüğüm CHP’lilerden cevap geldi.

Özgür Özel “Bahçeli’nin semazen ile ilgili sorunu, kendisinin bir siyasi semazen olmasından kaynaklıdır” cevabıyla sema nedir, semazen kimdir sorularının cevaplarıyla en ufak bir fikirlerinin olmadığını bir kez daha ortaya koydu.

Semanın özünün ne olduğunu bilen semadaki dönüşle döneklik arasında bir bağlantı kurulamayacağını bilir de…

Hadi biz bir dakikalığına Özgür Özel’in yaşadığı kafayı yaşamaya çalışıp açıklamasını doğruymuş gibi kabul edip kendisine birkaç soru soralım…

***

Siyasi semazen “Biz terörle mücadele için her desteği vermeye hazırız” dedikten sonra terörle mücadele eden hükümete destek olan mıdır, yoksa terör inlerini yok eden operasyonlara karşı çıkan mıdır?

Siyasi semazen “HDP-PKK ilişkisini” kabul ettikten sonra HDP’nin kapatılmasını isteyen midir, yoksa barajı geçmesi için ailecek seferber olup barajı geçince de pilav dağıtan mıdır?

Siyasi semazen “Terörü lanetliyorum” dedikten sonra terörle amansız mücadeleye son terörist silahıyla ele geçirilinceye kadar sürdürülmeli iradesini gösteren midir, yoksa teröristlere özgürlük çağrılarında bulunan mıdır?

***

Bu sorular böyle uzayıp gider…

Evet Özgür Özel, şimdi söyle bakalım kimmiş siyasi semazen?

Gerçi o şimdi bu soruların cevabına “biz değiliz” der…

Haklı da sayılır, çünkü onlar siyasi dansözler…