SİVİL TOPLUM

Sivil Toplum Kuruluşları kısaca STK’lar; topluma yardım amaçlı kurulurlar. Çeşitli sorunları bağımsız olarak ele alıp kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevinin  yanında; öneriler sunan, resmi kurumlar dışında ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçları doğrultusunda  hizmet sunan  birlikteliklerdir. Gelirlerini bağışlar ve üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Vakıflar, Dernekler, Meslek Odaları Sendikalar adı altında faaliyet gösteren yasal topluluklardır.

Sivil Toplum Kuruluşları üyeleri ve çalışanları gönüllülük esasına dayanır. Kar amacı güdülmez. Amacı doğrultusunda sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunurlar. Bu nedenle sivil toplum kuruluşları, insanların tek tek yapamadıkları şeyleri beraber yapabilmesi için bir araya gelmesini sağlar.

Organizasyon yeteneğini artırabilmek için yapılması gereken en önemli şey, iletişim yeteneğini artırmak ve insanların ortak doğrularda buluşmasını sağlayabilmektir. İşte burada, bizlerin bireysel olarak çözmesi mümkün olmayan konuları, sivil toplum örgütleri aracılığı ile yönetebilmemiz bölge turizmi için de çok önemli. Eğer biz birbirimizle iletişim kuramıyorsak, organize olamıyoruz demektir ve tek başına yaptığımız çalışmalar bizi ancak belli bir noktaya kadar taşıyabilir. Birbirimizin eksik yönlerini ortaya çıkarıp suçlu aramaktansa, ekibinin her bir üyesinin güçlü yönünü geliştirmeye, zayıf yönünü ise tamamlamaya çalışmalıyız, organize olmak, takım olmakta aslında bundan öte bir şey değil.

Bugün baktığınızda ülkede çok sayıda  Sivil Toplum Kuruluşları mevcut. Ancak en çok dikkatimi çeken husus  ülkemizde yaklaşık 6 bin dernek kuruldu. Sayıca fazla olmaları hem zenginliğimiz ve çeşitliliğimiz açısından hemde hizmetin daha çok topluma ulaşması açısından yararlıdır. Tabi sayının çok olmasından ziyade bu nokta da daha güçlü daha birlikte hareket ederek  varmak istediğimiz hedefe ulaşmamız kolay olur.

Amaç toplumda farkındalık oluşturmak toplumun yararına faaliyetlerde bulunmak ise bu amacın dışına taşmadan birilerine mal etmeden verilen hizmetin kalitesini düşürmeden ve bu işte karşılık gözetmeyen kişilerlerin güçlerini birleştirmekle sağlanır. Yunus Emrenin dediği gibi “Gelin tanış olalım işi kolay kılalım”. Başarının sırrı da buradadır.

Sivil Toplum Kuruluşları  sağlıklı ve uzun soluklu hizmet odaklı projelerle yerel ve merkez yönetimlere yardımcı olur, ve de amacına uygun etkin ve faydalı değerler oluşturarak maksimum düzeyde sonuç alırlar. Bu hedefle kurulan Sivil Toplum Kuruluşları toplumun içerisinde her zaman yerini alır.
YORUM EKLE