Sivas Katliamı'nda ölenler anıldı: Yangın hala devam ediyor

Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Seyrantepe Mahallesi'nde toplandı.

Grup, Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.

Saygı duruşunda bulunulduğu programda, Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin isimleri okundu ve kalabalık "Burada" diye bağırdı.

Anma programında konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, 25 yıldır Sivas'ın ışığını söndürmeyenlere teşekkür etti.

Madımak Oteli yangınının hala içlerinde devam ettiğini vurgulayan Kaplan, olayların aydınlatılması gerektiğini söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül de grup adına ortak basın bildirisini okudu.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat da yapılması gerekenler yapılmadığı için 25 yıldır aynı şeyleri söylediklerini belirtti.

Eski Madımak Oteli'nin müze olmasını, Alevi ve Alevi dostlarının istediğini aktaran Mat, "Vicdan sahibi olan herkes burası 'utanç müzesi' olsun istiyor ama hala burası utanç müzesi olmuyor. Sonuna kadar, burası utanç müzesi olana kadar biz buradan ayrılmayacağız ve burası utanç müzesi olacak." dedi.

Olayda kızı Handan Metin'i kaybeden Sadık Metin de her yıl anmaya katılanlara teşekkür ederek, "Biz her zaman ayaktayız, her zaman varız." ifadesini kullandı.

CHP'lilerle birlikte anmaya katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yaptığı açıklamada, "25 yıldan beri insan olan herkesin yüreği yanıyor. İnsan olan herkes bu acıyı yaşamaya çalışıyor" diye konuştu.

Ağbaba, gerçek suçlular hesap vermediği sürece yüreklerde yanan ateşlerin sönmeyeceğini dile getirerek, "Bu olayın mağduru bütün insanlıktır, bütün Türkiye'dir. Bizler insan haklarına, barışa, demokrasiye inanan insanlar, bu acının unutulmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bugün 2 Temmuz, yarın 5 Temmuz'da Başbağlar'da olacağız." ifadelerini kullandı.

Halen Edirne Cezaevİ'nde tutuklu bulunan HDP eski eş genel başkanı  Selahattin Demirtaş ise yayınladığı mesajda 

"2 Temmuz’da açılan yara kapanmadı, çünkü aradan geçen 25 yıla rağmen bu yaraya tek bir merhem sürülmedi. Bu acı 25 yıldır hiç azalmadı, çünkü bu acıyı hafifletecek tek bir adım atılmadı. Faşizmin kurumsallaşmaya başladığı bugünlerde, geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak için tek bir adımın atılmayacağını da biliyoruz. Ancak adalet için, eşitlik ve özgürlük için mücadele etmekten vazgeçecek de değiliz. Ülkemizde zulme ve katliama uğramış herkesin, her kesimin hakkını ve hukukunu savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Kategoriler

Genel Güncel