24 Nisan 2024 Çarşamba

 Kümes Hayvancılığı Üretimi, Şubat 2024


Tavuk eti üretimi 201 bin 680 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,73 milyar adet olarak gerçekleşti

Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi %7,3 arttı, kesilen tavuk sayısı %13,1 arttı, tavuk eti üretimi %14,6 arttı, hindi eti üretimi %31,2 arttı. Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimi %6,8 arttı, kesilen tavuk sayısı %9,4 arttı, tavuk eti üretimi %10,1 arttı, hindi eti üretimi %32,2 arttı.

 Genç Tarım Orman Elçileri ile Söyleşiler Programı Düzenlendi

Tarım ve Orman Bakanlığının çalışma alanlarında öğrenim/öğretim faaliyetlerini sürdüren tüm fakültelerdeki/bölümlerdeki öğrencilerle  ve  akademisyenlerle  yüz yüze  iletişim  kurularak sağlıklı etkileşim sürecinin başlatılması amacıyla düzenlenen “Genç Tarım Orman Elçileri ile Söyleşiler” Programı Niğde’ de düzenlendi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa Rektör Prof.Dr. Hasan USLU, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet TACİROĞLU, İl Müdürümüz Asım BAŞ, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığından Koordinatör Ziraat Yüksek Mühendisi Mahmut Göktaş, Bakanlığın faaliyetleri, Eğitim ve Yayın Dairesi'nin çalışmaları, Bakanlık desteklemeleri, projeler ve özel sektörde iş imkanları hakkında genç tarım orman elçilerine sunum yaparak bilgi verdi.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman ÇOLAKOĞLU’nun video bağlantı ile katılarak 'çalışmanın amacının üniversite öğrencilerinde zirai anlamda farkındalık oluşturmak, kendi geleceklerine dair planlamalarını yaparken bakış açılarını geliştirmelerine katkı sağlamak' olduğunu ifade etti.

VALİLİKTEN METEOROLOJİK UYARI


 



 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Niğde'de Coşkuyla Kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama etkinlikleri 23 Nisan 2024 Salı günü 09.45'te Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtına İl Milli Eğitim Müdürlüğü Çelenginin sunulması ile başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen kutlama programına Niğde Valisi Cahit ÇELİK ve Eşleri Nermin ÇELİK, Belediye Başkanı Emrah ÖZDEMİR, Cumhuriyet Başsavcısı Ufuk Mustafa SÜREN, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan USLU, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim YAŞAR, Protokol Mensupları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törende, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim YAŞAR günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

 Kutlama programı şiirler, halk oyunları gösterisi, kafkas oyunu gösterisi ve minik yürekler çember gösterisi ile devam etti.

23 Nisan 2024 Salı

 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Mart 2024


Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %61,87 arttı, aylık %5,57 arttı

Tarım-ÜFE'de (2020=100), 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %5,57 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %17,51 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,87 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %59,98 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %5,84 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %3,52 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde %1,18 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde %3,27 artış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde %7,60 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %7,12 artış gerçekleşti.

VALİLİKTEN UYARI / HAVA SICAKLIĞI ARTACAK


 

ÇAMARDI EKSPRES GAZETESİ


 

 Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi, Mart 2024


Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık %67,25 arttı, aylık %4,70 arttı

YD-ÜFE 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %4,70 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %12,10 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %67,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %55,14 artış gösterdi.
YD-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %67,25 arttı

Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %67,20 artış, imalatta %67,25 artış olarak gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %58,67 artış, dayanıklı tüketim mallarında %72,76 artış, dayanıksız tüketim mallarında %72,70 artış, enerjide %69,88 artış, sermaye mallarında %76,14 artış olarak gerçekleşti.


 Gürer “ 23 Nisan Cumhuriyete açılan kapıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gürer, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış yıldönümü olan bu günde Cumhuriyetimizin ilk ulusal bayramını coşkuyla kutluyoruz. 1921 yılından bugüne kutladığımız bayramımız, Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarının işgalcileri ülkemizden söküp atmaları ile oluşan Misak-ı Milli sınırları içinde yeni yönetim şeklinin de kapısının aralandığı gündür.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için yayınladığı mesajda bayramın özelliği ve önemine dikkat çekti. Gürer, “23 Nisan Millî Bayramı” adıyla kutlanmaya başlanan ve önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara olan sevgisiyle süreç içinde "Çocuk Bayramı" olarak kutlanan bu bayramın, başta çocuklara armağan edilmesinin başlı başına çok önemli ve değerlidir. Dünyaya da örnek bir gün olan bu bayramın ulusal egemenlikle bir arada tanımlanması da ayrıca anlamlıdır.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını her yıl coşkuyla kutlayarak bu anlamlı günle kurtuluş mücadele sürecimizi bir kez daha anımsıyoruz. Ulusal bayramların toplumlar için önemli günler olduğunu ve bu günlerin anlamına uygun şekilde yaşatılıp her yurttaşın sahipleneceği değer ve günler olarak kutlanmaya devam edilecektir. Ülkemizin kuruluşunda yaşanan kurtuluş mücadelesinin en zor koşullar aşılarak yaratılmıştır. Kazanımlarımızı görüp bilip bunu sağlayanları şükranla anmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Meclisin açılmasından sonra Cumhuriyete eren var oluş hikayesi kolay bir evre değil, çok zor olanın başarılma sürecidir. Emperyalist güçlere boğun eğmeden atağa kalkanların zafer hikayesidir. Ülkemizin kurucu lideri ve ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün 1933 yılında başlattığı, 23 Nisan'da çocukları makamına kabul edip onlarla sohbet etmesi bugüne değin bir gelenek olarak da devam etmesi, çocuklara verdiği önem ve değerin farklı ve anlamlı bir yansımasıdır. Çocuklarımızın o yaşta fikirleriyle ne kadar değerli ve önemli olduklarını anlatan güzel bir örnektir. 23 Nisanlar, 19 Mayıslar, 30 Ağustoslar, 29 Ekimler bizi biz yapan özel değerlerimizin günleridir. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkemizi işgalcilerden arındıran mücadele arkadaşlarımızı, şehitlerimizi ve o günün gazisi olup aramızdan ayrılanları saygı ile anıyor, bir kez daha rahmet diliyorum. Bu ülke için can verenlere, ülkeleri için her alanda katkı sunanlara, cumhuriyetimizin değerlerini sahiplenip demokrasimizi geliştirip yaşatma uğraşı hiç dinmeyenlere ve Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde ülkemizi çağdaş medeniyet seviyesine eriştirmeyi amaçlayanlara selam olsun. Selam olsun ulusal bayramlarımızı coşku ile kutlayanlara selam olsun.” dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı


 Türkiye Dağcılık Federasyon Başkanı Başar' ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı

Türkiye Dağcılık Federasyonu Prof. Dr. Ersan BAŞAR

TDF Başkanı Başar mesajında;  "Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, gelecekte daha huzurlu, daha gelişmiş, daha müreffeh bir ortama kavuşması için kendi ülkesinde, özgür ve bağımsız olarak onuruyla yaşama kararlılığının ilan edildiği bu günün 104.yılını yaşamaktayız. 23 Nisan, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunu, bir ulusun uyanışını; esaret zincirlerini kırarak, kendi yazgısına el koyduğu günü simgelemektedir.

Bu vesile ile çocuklarımıza atfedilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram’ını en içten duygularımla kutlarken Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını da minnet ve rahmetle anıyoruz."



23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI



 




Diş Hekimliği Fakültesinde 17.500 Hastaya 36.600 Tedavi Uygulandı



 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (Hastanesi) Kalıcı Ruhsatına Kavuştu

2023 yılının başında T.C. Sağlık Bakanlığının vermiş olduğu geçici ruhsat ile hasta kabulüne başlayan ve üçüncü basamak ağız ve diş sağlığı hizmeti veren Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (Hastanesi), 7 Mart 2024 tarihinde kalıcı ruhsatını aldı.

Sürekli Gelişen Fakültede Üçüncü Basamak Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin bünyesinde Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı, Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı, Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı, Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı, Periodontoloji Ana Bilim Dalı, Ortodonti Ana Bilim Dalı ve Endodonti Ana Bilim dalı olmak üzere toplam sekiz ana bilim dalında üç doçent ve 9 doktor öğretim üyesi olmak üzere 12 öğretim elemanı görev yapıyor. Son iki yılda akademik kadrosu ve fiziki alt yapısı sürekli gelişen Merkezimiz, T.C. Sağlık Bakanlığının 07.03.2024 tarihli ve 51/0301 ruhsat numaralı Faaliyet İzin Belgesi (Kalıcı Ruhsat Belgesi) ile üçüncü basamak ağız ve diş sağlığı tedavi hizmeti vermeye kaldığı yerden devam ediyor.

Açıldığı Günden Bugüne 17.500 Hastaya 36.600 Tedavi Uygulandı

2023 yılının ocak ayında aktif hasta bakımına başlayan merkez henüz yeni kurulan bir diş hastanesi olmasına karşın 17.500 hastaya toplamda 36.600 tedavi hizmeti verdi. Ayrıca her geçen gün sürekli gelişen hastane, geçen yıl 10 olan öğretim üyesi sayısını ise bu yıl 12’ye çıkardı.

Toplamda 60 unit, dört lokal müdahale odası, bir adet lazer cihazı, bir adet dental tomografı, iki adet panoramik cihazı ve sefalometrik röntgen ataçmanı, bir adet dental ultrasonografi cihazı, bir adet operasyon mikroskobu, bir adet sıcak dolum cihazı, bir adet loop cihazı, bir adet irrigasyon cihazı, bir adet renk analizi sistemi ile 74 kişilik preklinik öğrenci laboratuvarı, 46 kişilik simülasyon öğrenci laboratuvarı, alçı laboratuvarı bulunan Fakültemizde, ayrıca birinci sınıf düzeyindeki 46 ve ikinci sınıf düzeyinde ise 30 aktif öğrencisi eğitim görüyor.

Ağız ve Diş Sağlığı Tedavisi İçin Şehir Dışına Sevkler Artık Çok Az

Konuyla ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu “projesi bir yıl içinde tamamlanarak hizmete giren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz (Hastanemiz) sayesinde şehrimizde ağız ve diş sağlığını ilgilendiren ancak ileri derecede uzmanlık gerektirmesi nedeniyle üçüncü basamak diş tedavisi hizmeti alabilmek için çevre illerdeki üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültelerine sevk edilen komplike vakalarda önemli ölçüde azalma olduğunu vurguladı. Diş hastanesi projemizin Niğde'de 10 yıllık bir hizmete karşılık geldiğini vurgulayan Rektörümüz, ayrıca 2023 yılında yaklaşık 11 bin hastanın şehir dışına sevki yerine Merkezimizde tedavi edildiğini sözlerine ekledi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin sürekli gelişen ve geliştiren bir yükseköğretim kurumu olduğunu hatırlatan Rektörümüz, ilimize ve bölgemize üçüncü basamak ağız ve diş sağlığı tedavi hizmeti veren Merkezimizin ise Üniversitemizin bu konumunun bir meyvesi olduğunu ifade etti.

Rektörümüz Uslu son olarak “Fakültemizde geliştirilecek bilimsel proje, araştırma geliştirme ve inovasyon faaliyetlerinin ise sanayiye aktarılarak katma değere dönüştürülmesiyle dental uygulamalarda kullanılan ilaç, malzeme ve cihazların üretilmesi ile geliştirilmesine de destek olunmaktadır. Merkezimizi bölgenin en güçlü ağız ve diş sağlığı kompleksi yapmaya yönelik çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Aldığımız Kalıcı Ruhsatın Üniversitemize ve Niğde'mize hayırlı olmasını temenni ederim.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.


22 Nisan 2024 Pazartesi

22 NİSAN DÜNYA GÜNÜ


 

 Hizmet Üretim Endeksi, Şubat 2024

Hizmet üretim endeksi yıllık %13,8 arttı

Hizmet üretim endeksi (2021=100) 2024 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,8 arttı. Aynı ayda ulaştırma ve depolama hizmetleri %14,3 arttı, konaklama ve yiyecek hizmetleri %18,0 arttı, bilgi ve iletişim hizmetleri %15,3 arttı, gayrimenkul hizmetleri %15,8 arttı, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler %15,4 arttı, idari ve destek hizmetleri ise %7,5 arttı.
Hizmet üretim endeksi aylık %2,7 arttı

Hizmet üretim endeksi (2021=100) 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %2,7 arttı. Aynı ayda ulaştırma ve depolama hizmetleri %3,3 arttı, konaklama ve yiyecek hizmetleri %3,0 arttı, bilgi ve iletişim hizmetleri %4,6 arttı, gayrimenkul hizmetleri %7,2 arttı, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler %0,1 azaldı, idari ve destek hizmetleri ise %0,2 azaldı.


 İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

   2024 Yılının İkinci Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

       İl Koordinasyon Kurulu 2024 yılı 2. Toplantısı yatırımcı kuruluşların temsilcilerinin katılımı ile Niğde Valiliği Hüdavent Hatun Konferans Salonunda  Vali Cahit ÇELİK başkanlığında yapıldı. 

     Toplantı öncesinde yatırımcı bölge ve il kuruluşlarından alınan raporlara göre 15 Mart 2024 tarihi itibariyle Niğde de;

     İl Özel İdaresi, genel bütçeye dâhil kuruluşlar ve belediye başkanlıklarınca yürütülen toplam 134 proje bulunmaktadır. Bu projelerin; 52'si tarım, 36'sı ulaştırma, 20'si kamu hizmetleri, 12'si eğitim, 9'u sağlık, 4'ü enerji, 1'i kültür ve turizm sektörlerine aittir. 

      Niğde de yürütülmekte olan 134 projenin toplam değeri 18 milyar 332 milyon 442 bin TL'dir. Bu projeler için toplam 2 milyar 631 milyon 893 bin TL ödenek ayrılmış olup, bu ödeneğin 218 milyon 418 bin TL'si harcanmıştır. 

      Proje tutarına göre dönem içerisinde nakdi gerçekleşme oranı (yıl ödeneğinin ait olduğu yıl harcamasına oranı) %8,30'dur.  


15 - 22 Nisan Turizm Haftası


Vali Cahit ÇELİK'in 15 - 22 Nisan Turizm Haftası Mesajı

Türkiye'ye ve dünyaya Aladağları ve Bolkar Dağlarını tanıtacağız

      Toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla ülkemizde her yıl 15-22 Nisan tarihleri “Turizm Haftası” olarak kutlanmaktadır.

     Turizm, iş istihdamı ve kazandırdığı ekonomik gelirleri ile ülkelerin gelişmesini ve kalkınmasını sağlayan sektörlerin başında yer almaktadır. Turizm, ülke ekonomisine yaptığı katkının yanı sıra, insanların ve toplumların birbirini tanımasında, kaynaşmasında ve evrensel anlamda barışın sağlanmasında da önemli bir araçtır.

     Anadolu'nun bağrında binlerce yıllık tarih ve kültür birikimine sahip eşsiz bir şehir olan Niğde, geçmişi geleceğe taşıyan sayısız değerlerin saklandığı bir kültür hazinesidir.

    Bizlerde; başta Valiliğimiz olmak üzere ilgili kurumlarımızla birlikte tarihi ve kültürel değerlerimizi insanlığın hizmetine sunmak ve turizm çeşitliliğini çoğaltarak özellikle kültür ve dağcılık alanlarında bir atılımı gerçekleştirmek hedefindeyiz. Türkiye'ye ve dünyaya Aladağları ve Bolkar Dağlarını tanıtacağız. Bu belirlenen hedefler doğrultusunda, turizmi ekonomimizin en verimli sektörü haline getirmek için ilimizin doğal, tarihi ve kültürel değerlerini koruyarak planlı ve sürdürülebilir bir kalkınma anlayışıyla çalışıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Turizm Haftası'nı kutluyor, tüm turizm sektörü mensuplarına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.