Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Fenerbahçe için bu maç özelinde olumlu şeyler yazabiliriz şüphesiz.

Pereira ile özgüven ve sistemli oyun anlayışını kazanmış bir takım ortaya çıktı. Takım olma noktasında umut vaat eden bir takım var. Birbirlerinin açıklarını kapatan, hatta birbirleri için rakiple dalaşan, hatta bunu yedek kulübesinden gelip yapan bir oyuncu grubundan bahsedebiliriz. Fizik gücü yetersiz olsa da rakiple iyi mücadele eden, ayakları yavaş olsa da hızlı düşünüp uygulamaya çalışan, patlayıcı kuvveti yetersiz olsa da bazı dakikalarda süpriz presler yapmaya çalışan bir takımı izledik. Bu mental açıdan Fenerbahçe'nin iyi noktada olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Maçın en iyileri Szalai, Kim ve Serdar'dı. Üçü de mükemmele yakın oynadılar. Yürek ve enerji koydular. Geçen seneden en büyük farklılığı da onlar ortaya koyuyor. Bu üçlü oturdukça, Altay ile de iletişimleri artınca, Fenerbahçe kolay kolay gol yemez.

Fenerbahçe'de teknik adam dokunuşu açıkça gözüküyor. Ancak Fenerbahçe elbette sorunsuz değil. Buna değineceğiz. Ancak önce rakibe bakalım.

Eintracht Frankfurt 232 milyon Euro değerinde bir takım. Fenerbahçe ise 115 milyon Euro. Sadece bu bile iki takım arasında oyuncu kalitesi farkını ortaya koyan bir veri. Kostic, Jakic, N'Dicka, Sow, Borre, Kamada gibi Avrupa'nın her elit liginde oynayabilecek yeteneklere sahip oyunculara sahipler. İyi bir 4-2-3-1 takımı. Özellikle orta sahada Sow ve Jakic ile Fenerbahçe'nin preslerini çok iyi paslarla kırdılar. Ayrıca fiziksel olarak çok diri ve enerjik bir takım.

Normal koşullarda bu gurubun en güçlü takımı da Frankfurt. Deplasmanda alınan bir puan oldukça kıymetli.

Fenerbahçe bu bir puanı muhteşem savunması ile aldı. Top rakibe geçtiğinde beşlenen, hatta Gustavo'nun yakın oynaması ile altılanan savunma, Frankfurt'un işini bir hayli zorlaştırdı. Ayrıca Mesut'un sahada varlığı ile özellikle ilk yarı sakin, kontrollü ve ne yaptığını bilen bir Fenerbahçe izledik. Ancak ikinci yarı işler değişti. Yorulan Gustavo, Mert Hakan ve Mesut' un oyundan 55'den itibaren düşmeleri, bloklar arası mesafeyi açtı. Mesafe açılınca Rossi ve Valencia'da geriye gelip geride oynamak zorunda kaldı. Fenerbahçe 60'dan sonra neredeyse kendi yarı sahasına gömüldü ve hiç bir bilinçli hücum aksiyonu içine giremedi. Momentumu kaybetti.

Haberin Devamı

Maçın genelinde savunmasa dikkatli ve sistemli olan Fenerbahçe'nin fizik gücü ve dinamizmi hücuma yetmedi. Özellikle de orta ikili olan Gustavo ve Mert Hakan ikinci yarı tamamen düştüler. Rossi'nin ikinci maçı olduğu için eleştirmek istemem ama Rossi kanatta kayboldu. İyi niyetliydi ancak fiziksel olarak Avrupa futbolu için yeterliliğini sorgulamak gerek. Belki 8-9 maç sonra bir katkı oyuncusuna döner. Ancak bu haliyle ilk 11'de olması mümkün değil. Çok övülen tekniği ile ilgili olumlu bir şey görme şansımız da olmadı. Pelkas'a verdiği pas hariç.

Fenerbahçe taraftarı Valencia'yı çok seviyor ancak Valencia bencil, ayakta fazla top tutan ve son kararlarda genelde dağınık bir oyuncu. Çalım atan, hızlı ve fuleli oyuncuyu bizim taraftar sever ama sahada takım ve set oyunu adına ne yaptığı da en az bu özellikleri kadar önemli. Enner'in merkez forvet oynaması hatalı. Çünkü çok top eziyor veya hatalı paslar ile takımını oyundan düşürüyor. Enner Valencia, sağ veya soldan daha fazla katkı verebilecek gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Fenerbahçe'nin esas problemi dinamik bir orta saha kurgusuna sahip olmaması. Gustavo ve yanında oynayan isimler kim olursa olsun yeterli olmuyor. Ferdi ve Osayi iyi niyetli, çabuk ama fiziksel olarak kanatlarda ileri geri 90 dakika çıkarabilecek oyuncular değil. Yorulunca çok fazla hata yapıyorlar. Dün Osayi Durm karşısında iyiydi ama Ferdi Danny da Costa karşısında hiç bir varlık gösteremedi. Süper Lig'de Ferdi ile idare edersin ama Avrupa seviyesinde ne Osayi ne Ferdi seni taşımaz. Bu iki bölgeye transfer yapılmamış olması büyük bir eksiklik.

Gustavo, Zajc, Meyer, Sosa ve Crespo'dan oluşan orta saha rotasyonunda, açıkça tüm yük Gustavo üzerinde. Gustavo yaşı ve fiziksel koşulları nedeniyle artık belirli şeyleri yapabilir. Ondan ancak belli başlı işleri yapmasını isteyebilirsiniz. Bu da oyunun iki yönlü oynandığı günümüz futbolunda bir handikap. Belki ileride Crespo- Meyer ile Fenerbahçe bu dinamizmi kazanır. Her koşulda bugün sahada Mert Hakan yerine Zajc veya Sosa olsaydı, oyunun kontrolü bu kadar kaybedilmezdi.

Vitor için tek eleştirimiz oyuna tıpkı ilk dönemindeki gibi geç müdahale ediyor. Oyunu okumakta zorlanıyor. Fenerbahçe orta sahası komple düştüğünde bile Vitor kenarda izlemeye devam etti. Bu korkutucu.

Son olarak Fenerbahçe'nin en dinamik, en çabuk, ayağı düzgün ismi olan Muhammed'in ilk 11'de devamlı olması gerekiyor. Mesut ve Gustavo'dan kaynaklı enerji açığını ancak bu şekilde kapatmak mümkün. Muhammed'in merkez orta sahada denenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence modern iki yönlü futbolu oynayabilecek, enerjik bir oyuncu.

Özetle Fenerbahçe 8 eksikle geldiği çok zor bir deplasmandan bir puan ile döndü. Gruptan çıkmayı da başaracaktır.