Elazığ Şehir Hastanesi, Sismik İzolasyon Sayesinde Depremden Hiç Etkilenmedi

Daha önce sizinle paylaştığımız sismik izolasyon sistemi, binaların depremde hasar görmemesi için kullanılan en son teknolojilerden biri konumunda bulunuyor. Elazığ’daki Fethi Sekin Şehir Hastanesi bu teknikle inşa edilen binalardan biri.

29.01.2020-18:22 - (Son Güncelleme: 29.01.2020-17:53)

Elazığ-Sivrice’de meydana gelen deprem sonrası yıkılan binaların yanı sıra pek çok binada da hasar oluştu. Fethi Sekin Şehir Hastanesi ise bu yıkıcı depremi hasarsız atlattı. Hastane binasında kullanılan sismik izolasyon tekniği depremin yıkıcı etkisini bertaraf etti.

6,8’lik sarsıntı sonrası yüzlerce hastaya hizmet veren Fethi Sekin Şehir Hastanesinin depremi hasarsız atlatmasının en önemli nedeni, sismik izolasyon teknolojisi kullanılarak inşa edilmesi oldu.

Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Calayır, “Bu izolasyon sistemleri üst yapının daha az etkilenmesini sağlamak üzerine düzenlenmiş sistemler. Üst yapının hasar görme ihtimali azalmış oluyor” şeklinde konuştu.

872 Deprem İzolatörü Kullanıldı

2018’de hizmete giren hastane, dünyanın en büyük izolatörlü yapıları arasında yer alıyor. Hastanenin yapımında 872 deprem izolatörü kullanıldı. Böylece, deprem ameliyat sırasında dahi meydana gelse hastane kesintiye uğramadan hizmet vermeye devam edebiliyor.

Deprem riski altındaki bölgelerde bulunan hastaneler, artık bu yöntem kullanılarak inşa ediliyor. Türkiye’de 2013’te alınan bir kararla, 100’den fazla yataklı, birinci ve ikinci derece deprem riski bulunan bölgelerdeki bütün hastanelerin deprem yalıtımlı olarak tasarlanması zorunlu hale getirilmişti.

Deprem Sınavlarından Başarıyla Geçti

Sismik izolasyon, son 30 yıldır üzerinde çalışılan bir teknoloji. Yani hem sistematikleştirilmiş hem de yeni olma özelliğiyle başarısını Japonya gibi sürekli deprem olan yerlerde kanıtlıyor. Sismik İzolasyon Sistemi, Deprem sırasında binaların taşıyıcı sistemlerindeki hasarları minimum seviyeye indiriyor. En önemli özelliklerinden biri de binaların içindeki tesisat sistemine gelecek etkiyi azaltarak, fonksiyonlarının devam etmesini sağlaması olarak öne çıkıyor.

Bu teknoloji dünyada ilk olarak Japonya, Yeni Zelanda ve ABD’de kullanıldı. Bugüne dek pek çok depremde başarısı test edildi. Sismik izolasyon teknolojisiyle inşa edilen binalarda, depremden sora hasar görmüş veya fonksiyonunu yerine getirememiş herhangi bir yapı kaydedilmedi. Bu duruma Japonya’da meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremlerin de dahil olduğunu belirtelim.

Eğer sistemin nasıl işlediğini merak ediyor ve gelecekte yaptırmayı düşündüğünüz bir ev projeniz varsa altta haberimize göz atabilirsiniz.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal