Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile iki gün teröristlerin bir dönem üs olarak kullandıkları Şırnak ve ilçelerini gezdim. Şırnak, İdil, Silopi ve Cizre terörden en çok zarar gören yerler. Buralarda terör nedeniyle 50 bine yakın bağımsız birim hasar gördü.

Oturulamayacak 11 bin konut yeniden yapılmaya başlandı. Şırnak şehir merkezi şantiye alanı gibi. Dağlık alan ve yer olmadığı için yüksek binaların yapılması dikkati çekiyor. 11 bin konutun inşaatının çok hızlı ilerlediğini dile getiren Bakan Özhaseki, “Yeniden yaşam, güzel şekilde başladı. Yaraları sarıyoruz. Şırnak yeniden ayağa kalkıyor. Vatandaşın yüzde 89 ile anlaştık ve el sıkıştık. Teröristler bu evleri yaktı, yıktı ve vatandaşımızı mağdur etti. Biz ise vatandaşımızı mağdur etmemek için anlaştığımız andan evini teslim edeceğimiz güne kadar kira yardımını veriyoruz. Alt yapı da yenileniyor ve şehirlerimiz baştan aşağı yeniden yapılmış oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Şırnak yeniden ayağa kalkıyor

616 km içme suyu şebekesi

Bölgede su sorunu olduğunu, bunu kendilerinin çözdüğünü belirten Özhaseki, “Yaptığımız içme suyu şebekesi 616 km. Yaptığımız kanalizasyon şebekesi ise 175 km. Terör örgütü kabus gibi milletin üzerine çökmüş ve belediyeleri de hiç hizmet etmemiş” dedi.

Aşiretlerde PKK pişmanlığı

Bakan Özhaseki bölgede bazı aşiret liderlerinin geçmişteki hatalarından pişman olduğunu, şimdi devletin yanında olduklarını kendisine söylediğini dile getirdi. Özhaseki, “Bir aşiret lideri ‘Silopi’ye PKK’yı biz yerleştirdik. Şimdi ama eski hatalar bitti. Şimdi bunlara kapı kapalı. Bundan sonra biz devletin yanında yerimizi alacağız. Siz de bizim yaralarımızı sarın. Buralarda hayatı normalleştirelim’ diyor” dedi.

Şırnak yeniden ayağa kalkıyor

‘HDP yüzde 10’un çok altında kalacak’

Teröristlerin bölge halkı üzerinde geçmişte çok baskı kurduğunu belirten Özhaseki, 24 Haziran’da vatandaşın sandığa gidebilmesinde bir sıkıntı kalmadığını söyledi. Özhaseki, “Bundan önceki haziran seçiminde dehşet bir tehdit vardı. İnsanlar PKK’dan korkuyordu. Tehditlerle oy aldılar. HDP barajı aşsın Ak Parti’nin oyu düşsün diye üst akılla çalışıldı. CHP’li bir arkadaş biz HDP’ye oy verdik diye itiraf etti. Baskılarla HDP’yi yüzde 10 aştırdılar. Şimdi de barajı aşacağını söyleyenler var. Göreceğiz. Yüzde 10’un çok altında olacak” dedi.

Haberin Devamı

Şırnak’ta belediye başkanlığını kazanırız

Bakan Özhaseki erken seçim kararının ardından geldiği Şırnak’ta Ak Parti’nin bölgede seçim startını da vermiş oldu. Bölgede son seçimlerde oylarının yüzde 110 ile yüzde 450 arttığını belirten Özhaseki, “Müthiş bir artış var. Bu seçimlerde aynı oranlarda bir yükselme olacak. Şırnak merkezde belediye başkanlığı seçimini çok çok rahat alırız. Yüzde 99 alırız” dedi.

Özhaseki, Ak Parti ve MHP ittifakına Türkiye genelinde yüzde 60 oy beklediğini de vurguladı.

Toplam harcama 10 milyar lira

Terör nedeniyle Diyarbakır ve Mardin’in de içinde olduğu 7 bölgede toplam 70 bin bina hasar gördü. Yaklaşık 27 bini ise oturulamayacak durumda.

26 bin konutun inşaatına başlanmış.

7 bölge için devletin toplam harcayacağı ise 10 milyar lirayı bulacak.