Şire pazarında kayısı için kazançlı bir yıl oluyor

​​​​​​​Dünyanın en lezzetli kayısı çeşitlerinin yetiştirildiği ilçemizde, 10 liradan yaş kayısı sezonu biterken kurutulmuş kayısı çeşitleri pazarda kapış kapış gidiyor.

Şire pazarında kayısı için kazançlı bir yıl oluyor
Gündem 11.08.2020 10:56:00 2953 0

Dünyanın en lezzetli kayısı çeşitlerinin yetiştirildiği ilçemizde, 10 liradan yaş kayısı sezonu biterken kurutulmuş kayısı çeşitleri pazarda kapış kapış gidiyor.

Kayısının daldan indirilmesi ve patik aşamasının da büyük oranda tamamlanmasının ardından şire pazarında, kırsaldan gelen mahalleliler ürünlerini tezgâha çıkarmasıyla hareketlilik yaşanıyor.

Her çeşit kayısı ürününü bulmanın mümkün olduğu şire pazarında, islimli kayısı, gün kurusu, hoşaflık kayısı çeşitleri, islimli ve gün kurusu kayısı çekirdeği, pekmez, dut kurusunu da bulmak mümkün.

Fiyatların geçen yıla oranla yükseldiği pazarda, kışlık hazırlık için alışveriş yapmak isteyen aileler, ilk olarak burayı tercih ediyor.

Gazetemiz muhabirine üreticiler için kazançlı bir yıl yaşandığını aktaran Çifçi Ahmet Akbaş, rekolte azlığından dolayı ürünlerin para ettiği güzel bir sezon yaşandığını söyledi.

Alıcının ilgisinin güzel olduğuna değinen Akbaş, "Sezon devam ediyor. Vatandaşların ilgisi gayet güzel, satışlarımız iyi durumda. Biz şuan ülkemizin birçok farklı iline kuru kayısı gönderiyoruz. Fiyat, çeşit ve kaliteye göre 35 TLye kadar çıkabiliyor. Emeğimizin karşılığını aldığımız güzel bir yıldı." dedi.

Akbaş, yaş kayısının 8 ile 10 liradan aşağı düşmediğini belirterek, Talep her geçen gün artıyor. Bayram öncesi ve yazlıkçıların geldiği dönemde satış arttı. Yerliler almıyor zaten herkesin var. Alan ya dışarıya göndermek için alıyor yâda kışlık hazırlık yapmak için alıyor. Şuan biz daha çok il dışına sevk ediyoruz. Ülkemizin birçok ilinde bizim kayısımıza özel olarak talep var. Pazar sıkıntısı çekmiyoruz. Bu sene kayısı rekoltesi düşük olduğu için biz kayısı satmıyoruz altın satıyordiyoruz." diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllara göre kayısı çeşitlerinde 5 ila 10 TL arasında bir artış olduğunu kaydeden Akbaş, satıcının ve alıcının memnun olduğu bir sezon geçirdiğini aktardı.

Genel olarak şire pazarında kayısı çeşitleri ve fiyatları şu şekilde,

İslimli Kayısı; 17 ile 35 TL civarında.

Günkurusu Kayısı; 20 ile 35 TL civarında.

Günkurusu Yarma Kayısı; 25 ile 35 TL civarında.

Dut Kurusu; 17 ile 25 civarında.

Darende Pekmezi; 30 ile 35 civarında.

Dut Pestili; 25 ile 30 civarında.

Hoşaflık Kayısı; 20 ile 30 TL civarında.

Tatlı Gün Kurusu Kayısı Çekirdeği; 35 TL

Kükürtlü Kayısı Çekirdeği; 25 TL


Anahtar Kelimeler: pazarında kayısı kazançlı oluyor