22 Şubat 2017 08:49

Sırada Demirtaş ve Aydoğan mı var?

HDP'de Yüksekdağ gibi haklarında hapis cezası verilen Selahattin Demirtaş ve Nursel Aydoğan'ın da vekilliğinin düşürülebileceği tartışılıyor.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davada 10 aylık hapis cezasının onaylanmasının ardından gözler hakkında yerel mahkemelerce ceza verilen ve cezaları onay sürecinde vekil olanlara çevrildi.

Yüksekdağ hakkındaki hapis cezası Eylül ayında Yargıtay’ca onaylanmıştı. Tezkerenin Meclis’te dün okunmasının ardından Yüksekdağ'ın vekilliği düşürülmüştü. Daha önce benzer durumlardaki kimi milletvekilleri hakkında da tezkereler düzenlenip Meclis’e gelmesine rağmen okunmadığı için vekillik süreci sürmüştü. Ancak BDP’li Kemal Aktaş ve Sebahat Tuncel’de gözetilen bu durumun Yüksekdağ için gözetilmemesi diğer HDP’lilere ilişkin tartışmaları beraberinde getirdi.

DEMİRTAŞ VE AYDOĞAN’IN ONAYLAMAYI BEKLEYEN HAPİS CEZALARI VAR

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından 4 Kasım’dan itibaren HDP’lilere dönük operasyonlarla birlikte birçok HDP’li milletvekilinin yargılama süreci devam ediyor. DİHABER'in haberine göre bu süre içerisinde iki isim hakkında yerel mahkemelerce ceza verildi. Selahattin Demirtaş hakkında Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 5 ay, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında ise “örgüt propagandası” gerekçesiyle açılan davada 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verilmişti.

KISA SÜREDE ONAYLANABİLİR

İki isim hakkında verilen bu cezalar için onay süreci işletilmeye başlanmış durumda. Daha önce dosyaların Yargıtay’a gönderilmesi ve bu sürecin çok uzun sürmesi söz konusuyken Temmuz ayından bu yana hayata geçirilen istinaf mahkemelerinden dolayı 5 yılın altındaki hapis cezalarında Yargıtay yolu kapandı. Kısa süre içerisinde kurulan bu mahkemeler ise yerel mahkemelerin özellikle siyasi faaliyetlerinden yargılanan isimler hakkında verilen cezaları hızlıca onaylamaya koyulmuş durumda. Aydoğan ve Demirtaş’ın hapis cezaları da şu an bölge mahkemesi olarak değerlendiren bu mahkemelerde onay sürecinde. Son zamanlarda bu mahkemelerdeki onay sürecinin 20 ila 30 gün ile sınırlanmış olması göz önüne alındığında iki ismin cezalarının da yakın zamanda onaylanma ihtimali yüksek.

DİĞER VEKİLLER İÇİN DE AYNI SÜREÇ İŞLETİLEBİLİR

Demirtaş ve Aydoğan’ın söz konusu hapis cezalarının onaylanması durumunda gerekçeli kararın yayımlanmasının ardından milletvekilliklerinin düşürülmesine dair süreç de başlıyor. Onay kararının Meclis’e ulaşması ve Genel Kurul’da onaylanmasıyla birlikte iki ismin de vekilliği düşmüş olacak. Şu ana kadar sadece Demirtaş ve Aydoğan hakkında yerel mahkemelerce hapis cezası verilmiş olmasına rağmen hızlıca haklarında iddianameler hazırlanan diğer vekiller için de böylesi bir sürecin yaşanması dünden bu yana Ankara’da konuşulan temel konulardan birisi.

MHP TABANINA MESAJ

Meclis’in üçüncü büyük partisinin eş genel başkanının milletvekilliğinin düşürülmesi ve bundan sonra kimi vekiller için de bu sürecin işletilme ihtimali ise AKP’nin referandum sürecindeki kampanyasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

MHP tabanının henüz "Evet"e ikna olmamasının AKP'yi böylesi bir yönelime soktuğu belirtiliyor. AKP'nin bir yandan HDP'yi fiili olarak kapatıp referandum sürecinin dışında tutmak diğer yandan da milliyetçi tabanın oylarını kendisine çekmek için bu hamleyi yaptığı yorumları yapılıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ayvalıtaş davasında yine tutuklama yok

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de inşaat işçileri direnişe geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa