Platin Kafede gerçekleştirilen basın toplantısına; CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan, STK ve sendika temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. 

Programda platform adına konuşan Avukat İnan Savaş Yüksel, platform olarak neden 'Hayır' dediklerini anlattı.  

Avukat İnan Savaş Yüksel açıklamasında; "Bizler; bu ülkede demokrasiyi sarsılmaz şekilde savunmuş, gelmiş geçmiş her darbeye karşı olmuş, bu darbelerin en fazla mağduru haline getirilmiş meslek örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleriyiz. Ülke gündemi darbe girişimi, terör örgütü soruşturmaları, patlayan bombalar, ekonomik kriz ve benzeri birçok sorunla meşgulken; hiç yeri ve zamanı olmayan, üzerinde geniş bir uzlaşının sağlanamadığı, Meclisten yangından mal kaçırır gibi alelacele geçirilen, gerekçeleri halka asla anlatılmayan bir Anayasa Paketi ve Referandum dayatmasıyla karşı karşıyayız" dedi.

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ İSTEMİYORUZ
Sistem değişikliğine karşı oldukları için 'Hayır' dediklerini belirten İnan Savaş Yüksel, Cumhuriyetin sadece ismen kalacağı, tüm gücün tek bir kişinin eline bırakılacağı bir sisteme karşı olduklarını söyledi. Yüksel, "Halk tarafından seçilen ve parlamentoyu oluşturan 600 milletvekilinin hiçbir hükmünün kalmayacağı, halkın iradesinin hiçe sayılacağı için Hayır diyoruz. Başkan ve onun atayacağı yardımcıları ile bakanlar adam öldürseler, yolsuzluk yapsalar, devlet malına el uzatsalar dahi; 400 milletvekilinin izni olmaksızın mahkemeye çıkarılamayacakları için Hayır diyoruz. Başkanın kendisini mahkemeye çıkartma girişiminde bulunacak meclisi feshetme hakkı olacağı için Hayır diyoruz. Hakim ve savcıların başkanın sözünden çıkamayacakları için Hayır diyoruz. Başkanın kimseye danışmadan, sormadan, izin almadan, ortak akıl ve uzlaşı gibi yöntemlere başvurmasına gerek olmaksızın her istediğini yapabileceği bir sisteme karşı olduğumuz için Hayır diyoruz. Akademisyenlerin, yazarların, sanatçıların, gazetecilerin sırf muhalif oldukları için gözaltına alınmalarına ve meslekten ihraç edilmelerine karşı olduğumuz için hayır diyoruz" diye konuştu. 

TOPLUM OLARAK BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRELİM
Mevcut Anayasa Paketinin iç tüzüğünün ihlal edilerek, gizli oylama kuralı alenen çiğnenerek parlamentodan geçirildiğini ileri süren Yüksel açıklamasını şu şekilde tamamladı; "Usul yönünden meşru olmadığını söylüyoruz, geleceğimiz hakkında kendi sözümüzü kendimiz söyleyeceğiz diyerek tüm yurttaşlarımızı Hayır demeye çağırıyoruz. İnsan hak ve özgürlük alanları daha da daraltılarak demokrasiden tümüyle uzaklaşılacak. Sınırsız yetkilerle donatılmış, denetim mekanizmaları yok denecek kadar az olan, gücün tek bir kişide toplamasını sağlayacak bir tekliftir önümüze getirilen. Onayımıza sunulacak olan sürekleştirilmiş OHAL KHK ’ları rejimidir. Şimdi önümüzde bir fırsat var. Referandum son yüz yıllık tarihimizde yapılan sayısız anayasal değişikliği çok ötesinde, ülkemizi ve geleceğimizi çağ dışına itecek bir sistem değişikliğinin onaylanıp onaylanmaması olarak geçecek. Toplum olarak bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz"

 
Editör: Vitrin Haber