15 Eylül 1928 tarihinde harf inkılabını Sinop'tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk'ün Sinop'a gelişinin 86. yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.

Etkinlikler kapsamında ilk tören Atatürk'ün Sinop'a ayak bastığı Limaniçi mevkisi İskele Meydanı'nda yapıldı. 

Meydanda toplanan vatandaşlar ve devlet erkanı Atatürk'ün Sinop'a gelişini simgeleyen balıkçı teknesini karşıladı. 

86 yıl önce Atatürk'ün kente gelişinde çekilen fotoğrafı ve Türk bayrağını taşıyan öğrenciler tekneden inerek protokolü selamladı. Vali Yavuz Selim Köşger, öğrencilerin verdiği Türk bayrağını öperek öğrencilere teşekkür etti. Türk Hava Kurumunun motorlu paraşütle gökyüzünde açtığı Atatürk posteri ve Türk bayrağı vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Sinop’u gezmeye gelen yabancı turistlerinde yoğun ilgi gösterdiği etkinlikler kapsamında Atatürk'ün 15 Eylül 1928 tarihinde yürüdüğü caddeden geçen devlet erkanı ve vatandaşlar, valilik önüne kadar yürüdü. 
Burada bulunan Atatürk anıtı önüne çelenk sunma töreninin gerçekleştirilmesinin ardından Vali Yavuz Selim Köşger, Atatürk'ün Sinop'a geldiğinde istirahat ettiği Adliye Sarayı'nda bulunan şeref defterini imzaladı. 
Mustafa Kemal Atatürk’ün İlimize gelişinin 86.yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz diyen Vali Köşger, “15 Eylül 1928 tarihinde saat 14.00 İzmir Vapurundan indiğinizde tüm Sinoplular ne kadar büyük bir coşku ve mutluluk yaşamışsa, biliniz ki aradan geçen 86 yıllık zaman içerisinde o günkü yaşanan sevgi seli Sinopluların gönüllerinden hiç eksilmemiş olup, sonsuza kadar devam edecektir. 
Bu duygu ve düşüncelerle; eşsiz önder, büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ü Sinop’a gelişinin 86.yılında bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıyor, tüm Sinop halkının bu kutlu gününü en içten dileklerimle tebrik ediyorum.” dedi.

Etkinlik kapsamında Atatürk'ün harf devrimini başlattığı ve vatandaşlara ilk dersi verdiği Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu bahçesinde anma programı düzenlendi. Burada Atatürk'ün Sinop'a gelişini konu alan ve zamanın Sinop Gazetesi'nde yayımlanan makale okundu. "Hicap" adlı hatıranın okunmasının ardından günün anlan ve önemi ile ilgili şiirler seslendirildi.
AK Parti Milletvekili Mehmet Ersoy ve CHP Milletvekili Engin Altay’ın il dışında olmaları nedeniyle telgraf gönderdikleri etkinliklere Vali Yavuz Selim Köşger, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Milli Eğitim Müdürü Dr. Şaban Karataş, Siyasi partilerin temsilcileri ile rütbeli askerler, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

15 Eylül 1928 tarihinde harf inkılabını Sinop'tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk, bizzat kendisi yeni alfabeyi kara tahtaya yazarak şimdiki M. Akif Ersoy İlköğretim Okulu bahçesinde halka göstermişti.
Editör: Vitrin Haber