Duyarlı Sinoplular ve STK temsilcileri tarafından oluşturulan '30 Kasım Platformu' etkinlik hazırlıklarını tamamladı. Platform üyeleri Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun ile İl Müftüsü Mustafa Erkan'ı makamlarında makamında ziyaret ederek etkinlikler hakkında bilgi verdi. 

30 Kasım 1853'te 2 bin 800 askerimizin şehit olmasıyla sonuçlanan, ancak tarihin tozlu raflarına kaldırılan Sinop Baskını dosyasını bir grup Sinoplu tekrar aralıyor. Kendi aralarında komite oluşturan Sinoplular bir dizi etkinliğe hazırlanıyor. Bir çok sivil toplum örgütü temsilcisinin birlikteliğinde oluşan grup, her yıl gelenekselleştirilmesi planlanan etkinlikler için çalışma başlattı. Sinop Limanı'nda tarihin karanlık sularına gömülen 2 bin 800 şehidin tekrar hatırlanması adına başlatılan çalışma kapsamında grup üyeleri protokol ziyaretleri yaparak destek istiyor. 

Geçtiğimiz günlerde Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Baki Ergül ile Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan'ı ziyaret eden platform üyeleri, bu kez Sinop İl Müftüsü Mustafa Erkan ve İl Kültür Müdürü Hikmet Tosun'u ziyaret ederek, etkinliklerle ilgili destek istedi. 

30 Kasım bir dönüm noktası
STK'ların ve Sinoplu gönüllülerin böyle bir etkinlikte tek vücut olmalarının sevindirici olduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, tarihi cezaevinde kurulması planlanan 'deniz müzesinde 30 Kasım Baskınına ilişkin bir bölüm oluşturulabileceğini söyledi. Etkinliklere her manada destek olacaklarını kaydeden Tosun, 30 Kasım Baskınının Sinop ve hatta dünya tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu sözlerine ekledi. 

'Her Sinoplu baskını öğrenmeli'
İl Müftüsü Mustafa Erkan'da 'Tarihini bilmeyenler, onu yaşamayı hak eder' sözünü hatırlatarak, her Sinoplu’nun ve tüm ülke insanının Sinop'a gerçekleştirilen ve büyük kayıplar verilen Rus baskınının bilinmesi ve öğrenilmesi gerektiğini söyledi. İl Müftüsü Erkan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. 

30 Kasım Programı
28 Kasım Cuma günü saat 18.00'da Deniz Şehitleri Hacı Ömer Camisi'nde gerçekleştirilecek Mevlid-i Şerf ile başlayacak olan etkinlikler, Cumartesi günü satranç turnuvası, resim sergisi, Pazar günü; Taekwondo şampiyonası, şehitlik yürüyüşü ile devam edecek. Etkinlikler Pazar günü saat 19.00'da Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilecek konferans ile son bulacak. 

Editör: Vitrin Haber