Hep düşünürdüm, İstanbul Feshane'de, Türkiye'nin bütün illeri tanıtım yapıyor da bizim Sinoplular daha doğrusu Sinop dernekleri veya federasyonları burada niçin yoklar diye. Tabii bunun cevabını da yine mesleğim icabı biraz araştırarak kendim buldum. Bazı dernek başkanlarına sorunca kiralamasının çok pahalı olduğunu öğrendim. 50 ila 60 bin lira arasında..Bir de buranın masrafları olacak..
Bu az bir rakam değil. İyi öyle de bizim yani Sinop'un işadamlarının dernekleri var. İşadamı derneği demek seçkin, parası olan insanlar demek. O dernekler herhalde laf olsun diye kurulmaz. İstanbul'da bulunan işadamları derneklerinin başkanları veya yöneticileri çıkıp da "Bizim kasamızda para yok" demesin, komik olur. Hem de çok komik. Birileri çıkar, "Siz tabela derneği misiniz?" diye sorar, bu işin altından kalkamazsınız. Neyse biz Feshane'ye dönelim. Nereden çıktı bu Sinopluların Feshane'de tanıtım günleri yapacağı.. Ben bunu bir tek TÜSİDEF'ten duydum. TÜSİDEF Başkanı, kaporasını bile yatırmış. Doğruyu söylemek lazımsa ben bunu ne diğer federasyondan ne dernekten ne de işadamları derneğinden duymadım.. Fakat ne olduysa birden diğer derneklerde sehven de olsa bu Feshane gününü desteklemek zorunda kaldı. Neden?
11-14 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul Feshane'de düzenlenecek Sinop Günleri çalışmaları kapsamında Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, İstanbul'daki Sinop Dernek Başkanları ile ön hazırlık toplantısında bir araya geldi. Feshane Sinop Günleri için ilk etapta İstanbul'da bir komite kurulması kararı verildi. Organizasyon için kurulan komitede komite başkanının kimin olacağına kendi aralarında bir türlü karar veremediler. Vali bey de çıktı, "İçinizde en yaşlı dernek başkanı kimse o komite başkanı olsun" dedi ve Tüm Sinoplu İş Adamları Yardımlaşma Derneği (TÜSİYAD) Başkanı Mustafa Õzalp getirildi.
Düşünebiliyor musunuz sevgili hemşehrilerim, bir komite başkanını bile aramızda seçemiyoruz.. Sebep ne? Hep, “ben ben” demek... Bu derneklerle ilgili inşallah ileride daha detaylı yazılar yazacağım. Bu konuyu burada kapatıp gelelim bizim Feshane'de düzenlenecek Sinop Günü'ne. Çok güzel olur böyle bir günü yüzümüzün akıyla yapabilirsek. Hatırladığım kadarıyla yazayım. Yöremizin hopuru, incir uyuşturması, cizlembesi, sarı burması, pişisi, lokulu, Sinop mantısı, keşkeği, sırık kebabı, mısır ekmeği, yazım ekmeği, içi yağlısı, dürmesi, pirohu ve kül çöreği gibi yöresel lezzetlerimizi İstanbullulara ve diğer yöre insanlarına tanıtmak çok güzel olur. İkincisi ise, İstanbul'da bulunan bütün Sinoplular, Sinop Günü'nde bir araya gelerek hem özledikleri yöre yemeklerini tadarlar hem de hasret giderirler.. Böyle güzel bir organizasyonu da canı gönülden desteklerim.
Haydi Sinoplular Feshane'de buluşalım… Karadeniz'in incisi Sinopumuzu en güzel şekilde tanıtalım.. Burada sen, ben yok BİZ VARIZ. Yani Sinoplu var…