Türkiye genelinde hemen hemen şehirlerimizin tamamına yakını mega kent İstanbul’da tanıtım günleri düzenledi. Feshane’de tanıtımını yapmayan il sayısı az.

Takip edenler bilir. Bazı illerimizin etkinliği sönük geçerken, bazılarının ise kalabalık ve coşkulu geçtiği aşikârdır.

Bizim burada diğer illerimizin etkinlikleriyle alakalı polemiğe sebebiyet verecek cümle kurmamız uygun düşmez. Ancak şunu burada yalın bir cümleyle ifade etmeden geçmekte hiç olmaz.

Sinop şehrimizin Feshane etkinliği de kalabalık ve coşkulu geçen iller arasında yerini aldı.

Bu yıl içerisinde bugüne kadar Feshane’de etkinlik gerçekleştiren ilk üç şehir arasında bulunuyor Sinop. İzninizle bunu gururla ifade etmek istiyoruz.

Bu organizasyonun başarılı olmasında başta Sinop Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger Beyefendinin emeği büyüktür. Ha keza kendisine görev tevdi edilen Vali Yardımcımız Mehmet Yüzer Beyefendinin de öyle.

Öte yandan hem İstanbul’da hem de Sinop’ta oluşturulan komisyon başkanları, başkan yardımcıları, sekretarya ve üyelerinin de katkısı kesinlikle göz ardı edilemez. Basın ve tanıtım görevlileri de dahil olmak üzere hepsi büyük bir özveriyle çalıştılar. Bir de bu işin emekçileri var; isimleri kürsülerde okunmayan, hazırlanan dokümanlara adları yazılmayan, plaket verilmeyen. Gazeteci Barbaros Baltacı arkadaşımızın söylediği gibi, onlar bu organizasyonun gizli kahramanları. Balıklar bilmese de olur, önemli Olan Halik olan Yaradan’ın bilmesidir. O kâfidir. Gerisi teferruat…

Organizasyon firmasının yükü ağırdı. Süre gittikce daralıyordu. Firma sahibi Abdurranman Uzun Bey'le birlikte Sinop ve Sinoplular için en iyisi nasıl yapılabilirin üzerinde sürekli fikirler üretildi. Alternatif öneriler sunuldu. Toplantılarda enine boyuna bunlar müzakere edildi.

Bir kısmı kabul gördü, bir kısmı da başka organizasyonlara bırakıldı. Bunlar çok güzel düşünce ve tekliflerdi. İleriki yıllarda yapılması muhtemel organizasyonlarda bir bir gerçekleştirileceğini umuyoruz.

Sinop Tanıtım Günleri için, bugüne kadar yapılan klasik etkinliklerden farklı bir organizasyon yapılması en büyük arzuydu. Beklentiler yüksekti.

Bunun üzerine Feshane’deki II. Mahmut Salonu’nda Kotra temalı bir konsept belirlendi. Stant tasarımları buna göre geliştirildi.

Slogan olarak da Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verisi esas alındı.

“En mutlu şehir İstanbul’a geliyor/gidiyor”, En mutlu şehir İstanbul’da” ibarelerin yer aldığı tanıtım ve duyuru afiş, el broşürü gibi çalışmalar başlatıldı.

İstanbul’un belirli lokasyonları, açık hava reklam alanları, metro, metrobüs, otobüs, tramvay araçları birbirini tamamlayan irili-ufaklı afişlerle donatıldı. Bu imkanı bizlere veren ve destekleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş Beyefendiye şükranlarımızı sunuyoruz.

Her yeninin doğumu sancılı olur. İstanbul’da Sinop Günleri de yeni ve ilk kez yapıldı. Beraberinde sancıları getirmesi işin tabiatında var. Onun için bazı şeyler çok görülmemeli. Üzerinde fazla durulmaması gerektiği kanısındayım.

Bir yer de başarı varsa, iki durum zuhur eder: Birincisi sahiplenme, ikincisi küçümseme veya eleştiri.

Sosyal medyada bulunan bazı Sinopluların kişisel hesaplarında sözünü ettiğimiz bu iki konunun üzerinde durulduğunu görüyorsunuz: Sahiplenme ve eleştiri.

Hali yaşamayan kişiler, hal dilini kullanamaz. Hal dilini kullanamayanlar ise neyin doğru olduğunu anlatamaz.

Feshane' ye bağlanan yollarda şikayetlere konu olan çok yoğun araç trafiği oluştu. Yollar kilitlendi. Bazı vatandaşlar araçlardan indi; kilometrelerce yürüyerek Feshane’ de Sinop Tanıtım Günlerini ziyaret edebildi.

Feshane’nin önünde giriş kapıları başta olmak üzere koridorlarda yoğun ziyaretçi akınından dolayı izdiham meydana geldi.

Startın verildiği Beşiktaş meydanındaki Hamsi Festivali’ni, Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki Helesa Şöleni’ni saymazsak 4 gün süren ve açılış gününden kapanışa kadar İstanbul’da yaşayan Sinoplu hemşerilerimiz ile İstanbullu vatandaşlarımızın yoğun ilgisini gören Feshane Sinop Tanıtım Günlerini 1.050.000 kişi ziyaret etti.

İstanbul’da ilk kez düzenlenen 11-14 Aralık Feshane Sinop Tanıtım Günlerinde ziyaretçi sayısında rekor yaşandı.

Bize göre bu rekor tüm Sinoplular'ındır. Feshane etkinliği aslında, ben Sinoplu’yum diyen yöneticisinden memuruna, belediye başkanından muhtarına, federasyon başkanından köy derneği başkanına, patronundan işçisine, üreticisinden esnafına, şehirlisinden köylüsüne varıncaya kadar herkese sorumluluk yükledi.

Önümüzdeki günlerde Feshane etkinliğini ve bu yönde yapılan çalışmaları farklı konu başlıklarıyla yorumlamaya çalışacağız.