Genel olarak son zamanlarda konuştuğum kişilerden duyduğum laflar paralellik gösteriyor.Müslümanların dünyadaki içler acısı durumunu ,parçalanmalarını,katliamlara maruz bırakılıp ,teknolojide geride kalmasını dinimiz islama olan bağlılıklarını sebeb gösterirken,Batının teknolojide ilerleyip, dünyaya hakimiyet kurmasını dinlerinden uzaklaşmaları olarak görüyorlar.Oysa bizi geri bırakan Müslüman olmamız değil , bilakis müslümanlığı ve islamı yaşamamamız. Çünkü

ilk emri oku olan ve bizleri akıl erdirmiyorlarmı,düşünmüyorlarmı diye ilme ve tefekküre yönlendiren ve,600 lü yıllarda elektriğe sondaj’a, gemiye,uçağa,göz ameliyatına,ses kaydına,demire,konstrüksiyona ,yanmayan elbiselere vs.. işaret eden bir kitabımız ,

,savaşta esir alınanların on kişiye okuma yazma öğretmesi şartıyla serbest bırakılmalarını ,ashabı suffa isimli bir meclis kurdurup dört yüz kişinin ilim ve ibadetle vakit geçirmeleini isteyen(o zamanın şartlarına uygun bir üniversiteyi temsil eder),insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır,bir kavmin efendisi ona hizmet edendir diyen bir peygamberimiz ,

Sabah namazı kılmakla, ilim sohbetlerine katılmanın lezzeti olmasaydı hayat çekilmez olurdu." (Hz. Ömer), Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” (Hz. Ali), İlim talebesinin hatta uykusu dahi ibadettir. " (İmam Şafi)

diyerek ilme ,eğitim öğretime sevk eden İslam büyüklerimiz varken …..bizlerin bu hale düşmesi bizim zafiyetimizden kaynaklanmıyor mudur?Eski dönemlerde Müslüman alimlerin buldukları ve alanlarında ekol olmuş icatlar hala daha günümüzde geçerliliğini korumakla beraber bir kısmı avrupada ders olarak bile okutuluyor. Çünkü o zamanlarda medeniyet kaynağı olan kuran doğru anlaşılıyor ve ayetleri içinde bulunulan asra uygulanılıyordu. Birkaç örnek verecek olursak;

IŞIĞIN KULLANIMI:

Dünyada ilk kez ışığın göz içine girerek kırılması sonucunda dünyayı gördüğünü keşfeden 10. yüzyılda yaşamış bir Müslüman alim olan İbni Haytam'dı. Karanlık odayı ve ışık oyunlarıyla görüntü elde etmeyi ilk olarak İbni Haytam keşfetmişti.

Uçma denemeleri:

Wright Kardeşlerin ilk uçma denemesinden 1000 yıl kadar önce 852 yılında Abbas İbn Firnas adlı bir Arap Cordoba'daki Ulu caminin minaresinden tahtadan kanatlarla atladı.

Manivela :

Devirli hareketi, doğrusal harekete çevirmeye yarayan manivela ağır nesnelerin kolaylıkla kaldırılabilmesini sağladı. El Cezari tarafından 12’inci yüzyılda keşfedilen bu teknoloji, dünya çapına yayılarak, bisikletten içten yanmalı motorlara kadar birçok icadın önünü açtı.Bu buluş ilk kez Müslüman dünyasında kullanılmaya başlandı.

Matematik

Cebir kelimesi, İranlı matematikçi Harezmî’nin dokuzuncu yüzyılda yayınladığı ünlü“Hesab ül-Cebir vel-Mukabele”, (Düşünce ve Denge Hesapları) isimli tezinden gelmektedir. Yunan ve Hindu sistemlerinin köklerine dayanan yeni cebir düzeni, rasyonel sayıları, irrasyonel sayıları ve geometrik büyüklükleri birleştirici bir sistemdi. Harezmî, üslü sayılar fikrini de ilk kez ortaya atan kişiydi.

Diş fırçası

Diş fırçası kullanımını ilk kez, 600’lü yıllarda Hz. Muhammed döneminde yaygınlaşmaya başlamıştı. Misvak ağacından alınan dalları kullanan Hz. Muhammed, dişlerini temizler ve nefesini tazelerdi. Misvaka benzerlik gösteren malzemeler bugün üretilen diş macunlarında kullanılmaktadır.

TIP:

İBNİ SİNA ‘NIN EL KANUN FİT TIB isimli kitabı tıp alanında önemli bir eserdir ve günümüzde hala kıllanılmaktadır. Ayrıca İbni Sina yaptığı çalışmalarla büyük ve küçük kan dolaşımını ispatlamıştır. Batıda avicanne ismiyle bilinmektedir.

EKONOMİ:

İbni haldunun mukaddime isimli ekonomi üzerine yazılmış eseri çeşitli batı dillerine çevrilerek kullanılmaya başlanmıştır.

ENERJİ SİSTEMLERİ:

Dünyadaki ilk kalorifer sisteminin Ağrı daki ishak paşa camiinde kullanıldığını tüm dünya kabul etmiştir.

Daha yazılmayacak kadar çok bir sürü buluş ve hepsinin temelinde İslam büyükleri ve dolayısıyla kuran…Anlaşılan o ki:Müslümanlar yer altı kaynaklarını işleyemedikleri gibi yer üstü kaynaklarını da işleyemiyorlar.

1 Akak suresi 1

2 Yasin suresi 68

3 Nisa suresi 72

4 Nur suresi 35

5 Bakara suresi 60

6 Hud suresi 40

7 Sebe suresi 12

8 Ali İmran suresi 49

9 Neml suresi 40

10 Sebe suresi 10-12

11 Enbiya suresi 69

12 Kenzül umman cilt 15 sayı 777

13 Keşfül hafa cilt 1 sayı 462

14 Murat yayınları türk kültür medeniyetlerinde bilim

15 Cemil meriç sosyolaji notları