Anma programı; sabah 10:30'da 1853 Rus Baskınında şehit edilen askerlerin kemiklerinin muhafaza edildiği Müze Bahçesindeki şehitlikteki törenle başladı. Sinop Valiliği, Sinop Belediye Başkanlığı, Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından şehitliğe çelenk konulması ardından askeri tören mangası ile saygı atışı yapıldı. 

Tören kapsamında Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli Teğmen Utku Cihan Eğilmez, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Düşmana zarar veremeyecek olan savunmasız askerlerin zalimce yakılarak şehit edildiğini hatırlatan Eğilmez, Rus donanmasının ise 1 subay, 33 er ölü ve 230 yaralıdan ibaret olduğunu söyledi. Eğilmez: "Bizim için tarih bir milletin sadece geçmişi değil, geleceğimiz için dersler çıkaracağımız, ilham alacağımız bir bilgi hazinesi ve kaynağıdır. Zaferler, başarılar kadar yenilgiler ve felaketlerden Türk denizcilerin kazandığı tecrübe, yaşadığımız coğrafyada uzun zamandır süregelen barışın temel nedeni olmuş ve teminatı olmaya devam edecektir" dedi. 

Cihan Eğilmez, 30 Kasım 1853'te Rus donanmasının gerçekleştirdiği Sinop baskınının dünya deniz savaşları tarihinde yelkenli ahşap gemilerin rol aldığı son çarpışma, gülle yerine patlayıcı mermilerin kullanıldığı ilk çarpışma olarak tarihteki yerini aldığını sözlerine ekledi. 

Törene Vali Köksal Şakalar, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Askerlik Şubesi Başkanı ve Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Cevdet Alper Batu, Belediye Başkanı Barış Ayhan, İl Emniyet Müdürü Cahit Şahin, , İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hakan Başakçı ile kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Vitrin Haber