Sinn Fein'in Başkanı 2018'de veda ediyor

Sinn Fein'in Başkanı 2018'de veda ediyor
By Euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button
Aşağıda yerleştirilen video haber linkini kopyalayın/yapıştırınCopy to clipboardCopied

İrlanda politikasının en önemli ismi Gerry Adams politikadan çekiliyor

REKLAM

İrlanda siyasi hayatında bir dönüm noktası yaşandı. İrlanda Milliyetçi Partisi Sinn Fein’in başkanlığını 1983’den beri sürdüren Gerry Adams görevinden ayrılacağını açıkladı. Bu hafta sonu gerçekleşen parti kongresinde kapanış konuşmasını yapan lider, 2018’de olağanüstü kongrenin toplanacağını ve partinin başına yeni bir lider seçileceğini açıkladı:

“Liderlik değişimin ne zaman olduğunu bilmektir. Ve o an geldi. Ben kendimi her zaman bir takım oyuncusu, oyun kurucu olarak gördüm. Bu hafta sonu seçtiğimiz ve gelecekte seçeceğimiz liderlere güvenim tam.”

İrlanda politikasının sembol isimlerinden Adams ayrıca milletvekilliği için yeniden aday olmayacağını da açıkladı. Adams’ın yerine gelecek ismin ise parti başkan yardımıcısı Mary Lou McDonald olması bekleniyor. 48 yaşındaki politikacının dikkat çeken en büyük özelliği selefinin aksine İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA) ile hiçbir bağlantısının bulunmaması.

Garry Adams kimdir?

Hem Dublin hem de Belfast için çok önemli bir yere sahip politikacı 1948’te doğdu. Koyu Katolik bir aileden gelen liderin 9 kardeşi bulunuyor. İrlanda Milliyetçi Partisi Sinn Fein’in parti kollarında aktif görev alan Adams, 1983’te başkanlığa seçildi ve bu tarihten beri de görevine ara vermedi. 34 yıllık bu süre Avrupa’da bir rekor. İrlanda’nın birleşmesi taraftarı lider, Belfast’tan milletvekili seçildi ama Westminster’a gitmeyi ve İngiltere Kraliçesi’ne ant içmeyi reddetti. 1960’larda başlayarak yaklaşık 30 yıl süren, Politikacının Protestanları ya da polisleri hedef alan ve 1700 kişinin ölümüne neden olan IRA paramiliter yapısı ile bağlantısı olduğundan şüpheleniliyor. Bu nedenden dolayı 70’li yıllarda hapis yatmak zorunda kalan Adams’ın babasının aktif bir IRA üyesi olduğu biliniyor. Fakat Adams, paramiliter bir gruba üye olduğu yönündeki tüm iddaları kesin bir dille reddediyor. Politikacının IRA’ya olan desteği tam olarak asla kanıtlananamış da olsa Sinn Fein’in lideri IRA’yı resmi olarak asla kınamış değil.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kuzey İrlanda'da tarihi adım: Milliyetçi isim Michelle O'Neill başbakan seçildi

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron, Erdoğan'la görüşen İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'u uyardı

İngiltere'de muhalefet lideri Starmer, yeni bir Brexit anlaşması istiyor