Sınır ötesi operasyonun gerekçesi

IKBY’nin bağımsızlık kararı, sınır ötesi operasyonun gerekçesi sayılacak.

Sınır ötesi operasyonun gerekçesi
Sınır ötesi operasyonun gerekçesi
GİRİŞ 23.09.2017 08:12 GÜNCELLEME 23.09.2017 08:14
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Hükümet, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) planlanan “bağımsızlık” referanduma üç gün kala, Irak ve Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyon yetkisinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkeresini dün kritik rötuşlarla TBMM Başkanlığı’na sundu.

Tezkerede, yetki talebinin gerekçeleri arasına bağımsızlık referandumuna yönelik “Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü gişimler” ile “Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler” ifadeleri eklendi.

Astana sürecinin de eklendiği metinde 2016’da kabul edilen tezkerede yer alan Suriye rejimine yönelik sert ifadeler yer almadı. Tezkerenin Suriye bölümündeki terör örgütleri arasında DAEŞ’in yanı sıra PKK/PYD-YPG de sıralandı.

Kabine üyelerinin elden imzaları alınarak dünkü MGK ve Bakanlar Kurulu toplantıları öncesinde Meclis’e gönderilen tezkere, AK Parti’nin başvurusu doğrultusunda bugün 16.00’da olağanüstü toplanacak TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. CHP ve MHP de tezkereye destek açıklamaları yaptı.

‘TEHDİT DEVAM EDİYOR'

Başbakan Binali Yıldırım’ın imzasıyla TBMM’ye sunulan tezkerede, referandum açıkça dile getirilmedi. Ancak referandum ile olası sonuçlarına yönelik ifadeler kullanıldı. “Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenliğimiz açısından taşıdığı risk ve tehditler artarak devam etmektedir” denilen tezkerede Türkiye’nin, Irak’ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfettiği ebirtilerek “Diğer taraftan, Irak’ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. PKK/PYD-YPG ve DAEŞ başta olmak üzere Suriye’de mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize yönelik eylemlerini sürdürmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 8
  • Hıdır BUDUR 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim yapmamız gereken ilk iş "sözde NATO müttefikimiz olan ABD'nin ülke sınırımıza düşman olan PYD'ye silah yardımını 4ncü madde gereği dile getirmek ve stratejık acısından hatalı bir karar olan "SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİNİ YERİNE TAŞIYIP" Fırat'ın batısı Cerablus bölgesini kontrol edilmeli, ABD'ye "Fırat'ın doğusundan ne zaman çıkacakları" sorulmalıdır. "Uzun soluklu" açıklanan DEAŞ'la mücadele vadedilmiş toprakların işgalidir zira
    Cevapla
  • ilker 6 yıl önce Şikayet Et
    Ertelenen işten hep biz zaralı çıkıyoruz.Bari Irak ile anlaşıp kerkük e üst kursak ve kuzey oraktaki askeri varlığımızı artırsak daha iyi olur.
    Cevapla
  • Rafet 6 yıl önce Şikayet Et
    Aferın misafir, sana helal olsun Türk'ün gururusun senin gibiler çok bu ülkede .
    Cevapla
  • Rafet 6 yıl önce Şikayet Et
    Eveli Allah , Türkiyem cumhurbaşkanım ne yapılması gerekiyorsa onu yapar , başarır , Türkiye'min tüm müslümanların gururudur benim Cumhurbaşkanım .
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    çok konuşmayın çok konuşmayın da kerkük ve musulu kaybetmeyelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı