hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sincar'a operasyon olur mu? Sincar'ın önemi ne? Uzman isimler harita üzerinde anlattı

    Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, akademisyen- yazar Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, CNN TÜRK ekranlarında "Sincar'a operasyon olur mu? Sincar'ın önemi ne?" sorularını detaylı bir şekilde yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Irak'a yaptığı ziyaret anımsatılarak, "Akar ziyaret sonrasında Sincar'daki teröristleri işaret ederek 'Eğer Irak hükümeti bizden destek isterse desteğe hazırız.' demişti. Bunu Sincar'a yönelik ortak operasyon sinyali olarak yorumlayabilir miyiz?" şeklindeki soru üzerine Erdoğan, ortak operasyonları zaten her zaman yapmaya hazır olduklarını söylemişti.

    Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar ve akademisyen- yazar Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Başak Şengül'ün moderatörlüğündeki Akıl Çemberi Programı'nda "Sincar'a operasyon olur mu? Sincar'ın önemi ne?" sorularını harita üzerinde detaylarıyla cevapladı.

    Mete Yarar'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

    Buradaki PYD'nin ana lojistiği, mermisi yiyeceği her şeyi, bunların tamamı ya uçaklarla ya da gemilerle veyahut kara yoluyla geliyor. Erbil'e depolanıyor ardından konvoylar eşliğinde buradaki sınır kapısından geçiyor. Bunların her biri Erbil'e geliyor ve konvoylarla geçiyor yani Sincan dediğiniz yer bunun koordine edildiği yer. Kapıdan huduttan geçiyor. En son bu hududu PKK kontrol ediyordu. Sincar'da ABD'lilerin de üssü var ve bu PYD'nin bütün lojistiğinin yapıldığı yer. Asıl tabloyu biz unutuyoruz. Bugün Suriye'deki güvenli bölgeleri konuşuyoruz ama Şırnak ve Hakkari bölgesinde tek bir eylem yapamaz hale gelen terör örgütünün eylem yapamaz hale gelmesinin sebebi Kandil'in dibine kadar gelen şu hatta bizim güvenli bölge oluşturmamızdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak'ta ABD ve İran'ı okumadığınız sürece Irak okuyamazsınız. Şu anda hakim iki güç var birisi İran diğeri ABD. Bu tarafta ambargo uygulanan İran, Irak'ta ABD ile ortak çalışıyor. Çok ilginç buradan Suriye'ye geçince savaşıyorlar. Bu olay daha 1 sene oldu. Afganistan'da ve Irak'ta beraber çalıştığımız ülke derler.

    Kandil'i ve PKK'yı bitirmek üzerine kuramazsak Sincar'da olmaz lojistik hattı aşağıdaki Ambar bölgesinden olur. Burada operasyon oluyor zaten bugün Pençe-Kaplan operasyonları zaten devam ediyor. Kandil bölgesinde herhangi bir sözde yönetici yok. Bugün Kandil bölgesinde bulunanların tamamının ilk ABD geldiğinde şu bölgeye kadar çekilmiş durumdalar. Süleymaniye'nin alt tarafına doğru kaydılar şu an.

    Irak sınırı yaklaşık 300 kilometredir. Bu 300 kilometrenin 20-40 kilometrelik bandında PKK'nın kampları vardı. İşte o Hakurk dediğimiz bir bölge ismi Zap bir bölge ismi. O bölgeler PKK'nın varlık gösterdiği terörist grupların yüzde 90'ını barındırıyordu. TSK yüzde 60'ına yakınını temizledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir askeri operasyon yapma niyetimiz olsaydı bunu icraat ederdik. Türkiye'nin öncelik planı var.

    Askeri anlamda karadan harekat bu işlerin içindeki en son seçenektir.

    Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'ın açıklamaları şöyle;

    Iraklıların korkusu şu; Onlara karşı yapılan propaganda, Irak kamuoyu da dinlesin bizi. Bir defa 1991 savaşında da 2003'te de asla Türkiye Irak'a silah atmadı. Biz daima Irak'ın toprak bütünlüğünü savunan kadim bir komşusuyuz. Irak halkının kara gün dostuyuz. Sayın bakanın oraya gitmesi sadece top tüfek için değil Irak bugün susuzluktan yanıyor. İleride Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi barajlar yapılacak. Irak'a bombalamak için gitmiyoruz oraya imar için gidiyoruz. Ne zaman PKK terör örgütü Irak ve Suriye'den gider ve Türk askeri de oradan çekilecektir. Bizim orada askerimizin olması Irak'ın güvenliğidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow