'Şimdi burada tek adamlık nerededir'

SİYASET 13.03.2017 - 17:17, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3646+ kez okundu.
 

'Şimdi burada tek adamlık nerededir'

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay,...
...“Mevcut sistemde cumhurbaşkanı sınırsız yetkiye sahipken, teklif edilen sistemde ise her türlü yaptığı göreviyle yargılanabilecek, meclis de yüce divana gönderebilecektir” dedi.  Giresun Üniversitesi Yeşilay Topluluğu ve Memur-Sen tarafından "Anayasa Değişikliği ve Referandum Süreci” konulu konferans düzenledi. Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, teklif edilen sistemde tek adam söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Alpay, “Çünkü Cumhurbaşkanının yüz bin imzayla cumhurbaşkanı seçilmesi müthiş bir demokratik değişimdir. Bir yıl ve üzeri ceza alanlar cumhurbaşkanı olmazlar. Bu değişiklik toplumsal mutabakatla meydana geldi. Toplumsal mutabakat ve siyasal uzlaşmadan tek adamlık çıkar mı? Mevcut sistemde cumhurbaşkanını hiçbir sorumluluğu yok. Cumhurbaşkanı tamamıyla sınırsız yetkiye sahip. Getirilen sistemde ise cumhurbaşkanı her türlü yaptığı göreviyle yargılanabilecektir. Hatta TBMM’nin oylamasıyla cumhurbaşkanı yüce divana gönderebilecektir. Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesini isteyerek meclisi feshi ederse kendisinin de yeniden seçime gitmesini göze alacak. Bu durumu iki defa tekrarlarsa bu defa kendisi seçime giremeyecektir. Şimdi burada tek adamlık nerededir. Ayrıca teklif edilen sistemde kuvvetler ayrılığı tam olarak uygulanabilecektir. Cumhurbaşkanı ve yardımcıları yürütmeyi devam ettirirken, meclis yasama görevini yürütecektir. Yargı ise kendi içerisinde bağımsız olarak görevini yürütecektir” dedi. “Türkiye’nin 15 Temmuz öncesiyle sonrası bir değil” Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan ise, “Bir değişim olgunlaştığı zaman gelir. Türkiye’de özellikle darbelerden sonra Anayasa konuşuyor. Bugünde bir den bir anayasa değişikliği karşımıza çıkmış değil. 15 Temmuzdan önceki devletle sonrası bir değildir. 14 Temmuzla 16 Temmuzdaki siyaset, yargı aynı değildir. Bu yüzden hayır çıkarsa bir şey olmaz değil. Değişimler vaktinde olmazsa faturası mutlak karşımıza ağır çıkacaktır” dedi. Düzenlenen konferansta Doç. Dr. Bengül Güngörmez, Türkiye Gaziler Kültür ve Dayanışma Vakfı Lokman Aylar da konuşmaların ardından katılımcıların sorularını yanıtladılar.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay,...
...“Mevcut sistemde cumhurbaşkanı sınırsız yetkiye sahipken, teklif edilen sistemde ise her türlü yaptığı göreviyle yargılanabilecek, meclis de yüce divana gönderebilecektir” dedi. 
Giresun Üniversitesi Yeşilay Topluluğu ve Memur-Sen tarafından "Anayasa Değişikliği ve Referandum Süreci” konulu konferans düzenledi. Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, teklif edilen sistemde tek adam söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Alpay, “Çünkü Cumhurbaşkanının yüz bin imzayla cumhurbaşkanı seçilmesi müthiş bir demokratik değişimdir. Bir yıl ve üzeri ceza alanlar cumhurbaşkanı olmazlar. Bu değişiklik toplumsal mutabakatla meydana geldi. Toplumsal mutabakat ve siyasal uzlaşmadan tek adamlık çıkar mı? Mevcut sistemde cumhurbaşkanını hiçbir sorumluluğu yok. Cumhurbaşkanı tamamıyla sınırsız yetkiye sahip. Getirilen sistemde ise cumhurbaşkanı her türlü yaptığı göreviyle yargılanabilecektir. Hatta TBMM’nin oylamasıyla cumhurbaşkanı yüce divana gönderebilecektir. Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesini isteyerek meclisi feshi ederse kendisinin de yeniden seçime gitmesini göze alacak. Bu durumu iki defa tekrarlarsa bu defa kendisi seçime giremeyecektir. Şimdi burada tek adamlık nerededir. Ayrıca teklif edilen sistemde kuvvetler ayrılığı tam olarak uygulanabilecektir. Cumhurbaşkanı ve yardımcıları yürütmeyi devam ettirirken, meclis yasama görevini yürütecektir. Yargı ise kendi içerisinde bağımsız olarak görevini yürütecektir” dedi.
“Türkiye’nin 15 Temmuz öncesiyle sonrası bir değil”
Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan ise, “Bir değişim olgunlaştığı zaman gelir. Türkiye’de özellikle darbelerden sonra Anayasa konuşuyor. Bugünde bir den bir anayasa değişikliği karşımıza çıkmış değil. 15 Temmuzdan önceki devletle sonrası bir değildir. 14 Temmuzla 16 Temmuzdaki siyaset, yargı aynı değildir. Bu yüzden hayır çıkarsa bir şey olmaz değil. Değişimler vaktinde olmazsa faturası mutlak karşımıza ağır çıkacaktır” dedi.
Düzenlenen konferansta Doç. Dr. Bengül Güngörmez, Türkiye Gaziler Kültür ve Dayanışma Vakfı Lokman Aylar da konuşmaların ardından katılımcıların sorularını yanıtladılar.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.