SIM Kartı Olmayan ya da Çekmeyen Telefonlarda Acil Durum Araması Nasıl Yapılabiliyor?

196
88
8
5
2
Cep telefonlarında SIM kartı olmadan veya telefonun bağlı olunan operatörün çekim alanında bulunmamasına karşın, acil durum araması yapılabiliyor.

Peki bu tarz durumlarda sıradan bir numarayı aramak mümkün değilken, nasıl oluyor da acil durum araması yapılabiliyor?

SIM kartın görevi telefonun arama yapabilmesini sağlamak değildir aslında, cep telefonları SIM kart olmadan da şebekeye bağlanıp arama yapabilirler.

SIM kartın görevi, o telefona bir kimlik kazandırmaktır. SIM kart takılı olmayan bir cep telefonu ile başka bir telefonu arayabiliriz. Fakat arama yaptığımız telefonun bir 'numarası' olmaz. Ayrıca, telefon numaramız esasında telefonumuzun numarası değil, SIM kartımızın numarasıdır.

SIM kartın bir diğer görevi ise, telefonun hangi GSM operatörünün şebekesini kullanarak görüşme yapacağıdır. X operatörünün SIM kartına sahipsek X operatörünün baz istasyonu aracılığıyla görüşme yaparız, Y SIM kartımız varsa da Y operatörünün şebekesine bağlanırız. Ayrıca bu ayrım, yaptığımız görüşmenin hangi operatör tarafından ücretlendirileceğini de belirler.

Lakin 112 vb. acil numaraları ararken bu durum ortadan kalkar, acil aramalar ücretlendirilmez ve hangi operatör şebekesinin kullanıldığı mühim değildir. Önemli olan, o görüşmenin gerçekleşmesidir. İşte bu yüzden de, acil numaraları ararken SIM kartsız da arama yapabiliriz.

Telefonumuz 'çekmiyorken' nasıl acil arama yapabiliyoruz?

Evvela; cep telefonumuzun çekmemesi, o bölgede yalnızca bizim operatörümüzün çekmediği manasına gelir, yani başka operatör çekiyor olabilir. Örneğin biz X operatör müşterisi isek ve X operatörünün kapsama alanında bulunmuyorsak, Y operatörünün kapsama alanı içinde olabiliriz. Bu durumda da acil aramayı Y operatörünün baz istasyonu ile yaparız.

Kapsama alanlarının genişlemesiyle birlikte, artık çok ıssız yerlerde dahi en kötü ihtimalle 1 operatörün kapsama alanında bulunuyoruz.

Peki diyelim ki hiçbir operatörün kapsama alanı içinde değiliz, o zaman ne olacak?

Böylesi durumlarda acil aramaların gerçekleşebilmesi için, bu 'çekim alanı içinde olmayan yerlere' bağımsız-küçük baz istasyonları kurulmuştur.

Söz konusu istasyonlar hiçbir operatöre bağlı değildir ve görevleri, acil aramaların yapılabilmesini sağlamaktır.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/sim-karti-yokken-veya-telefon-cekmiyorken-acil-durum-aramasi-yapmak-nasil-mumkun-olabiliyor
196
88
8
5
2
Emoji İle Tepki Ver
196
88
8
5
2