20 Şubat 2017 08:43

Silahlanma Soğuk Savaş yılları seviyesine yükseldi

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü raporuna göre son 5 yıl içinde silah ihracatı Soğuk Savaş yıllarındaki seviyeye yükseldi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te bulunan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI-Stockholm International Peace Recearch Institute) 2016 yılı raporunda, son 5 yıl içinde silah ihracatının yüzde 8.4 oranında artış gösterdiğini ve silahlanmanın Soğuk Savaş yıllarındaki seviyeye yükseldiğini açıkladı.

2016 yılındaki silah ithalat ve ihracatının 1989 yılında Sovyetler Birliği’nin ve Doğu Bloku ülkelerinin çözülmesinden önceki seyiyeye geldiği belirtildi. 

ORTADOĞU’DA SİLAH İTHALATI YÜZDE 86 ARTTI

Dünyanın en büyük silah satıcıları geçmiş on yılda olduğu gibi yüzde 33 ile ABD ve yüzde 23 ile Rusya. Son 5 yıl içinde ABD silah satışını yüzde 21, Rusya da yüzde 4,7 oranında artırdı. 

2012-2016 yıllarında en fazla silah satın alan ülkeler ise yüzde 43 ile Doğu ve Güney Asya ve yüzde 29 ile Ortadoğu ülkeleri oldu. Toplam olarak silah ithaalatı Asya ülkelerinde  yüzde 7.7 oranında, Ortadoğu ülkelerinde ise yüzde 86 oranında artış gösterdi. 

En fazla silah satın alan ülkelerin başını yüzde 13 oranında Hindistan çekiyor. Onu yüzde 8.2 oranıyla Suudi Arabistan izliyor. Suudi Arabistan son beş yıl içinde 2007-2011 dönemine kıyasla silah ithalatını yüzde 212 oranında arttırdı. Türkiye’nin de silah ithalatında bir artış olduğu belirtiliyor. 

Kuzey ve Güney Amerika ile Avrupa ülkelerinin silah alımlarında azalma görülürken Kuzey Afrika ve Doğu Asya ülkelerinde artış görülüyor. SIPRI raporunda total olarak dünyanın kapsamlı bir silahlanmaya doğru yol aldığı tespiti yapılıyor. 

‘ABD RAKİPLERİNİ SAF DIŞI BIRAKTI’

SIPRI’nin Silah ve Askeri Ggiderler Programının Şefi Aude Fleurant, İsveç Devlet Televizyonu’na “Kaygılıyız. Birçok yerde gerginlikler arttı. Bu silahlanmaya yol açtı ve silahın olduğu yerde her zaman kullanılma riski vardır” açıklamasını yaptı. 2003-2004 yıllarından bu yana silahlanmada sürekli bir artış olduğuna dikkat çekildi.

Raporda imzası bulunan SIPRI uzmanlarından Pieter Wezeman ise, silah ihracatındaki artışın iki belirgin özelliği olduğunu söyledikten sonra bunları genel olarak dünyada silah ticaretinin artması ve ABD’nin silah ihracatında daha önemli ve büyük hale gelmesi olarak sıraladı.

Silah ihracatında ABD ile Rusya arasındaki farklılığın geçmiş yıllara göre daha da arttığına dikkat çeken Wezeman, ABD Savunma Bakanlığı’nın silah alımını azaltmasıyla birlikte ABD silah tekellerinin başlattıkları ihracaat hamlesinde başarılı olduklarını, Avrupa ve Rusya’daki rakiplerini saf dışı bıraktıklarını söyledi.

SİLAH TİCARETİNİN RAKAMLARI

Rapora göre 2012-2016 döneminde ülkelerin silah satışlarının oranları şöyle: ABD yüzde 33, Rusya yüzde 23, Çin yüzde 6.2, Fransa yüzde 6, Almanya yüzde 5.6, İngiltere yüzde 4.6.

En fazla silah satın alan ülkeler ise: Hindistan yüzde 13, Suudi Arabistan yüzde 8.2, Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 4.6, Çin yüzde 4.5, Cezayir yüzde 3.7. 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da gözaltındaki 52 kişi 11 gün sonra adliyede

SONRAKİ HABER

‘Han Duvarları’nın yol öyküsü 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...