Şık ve Sabuncu'ya tahliye, Atalay'ın tutukluluğuna devam

9 Mart Cuma günü Silivri'de görülen Cumhuriyet gazetesi davasında ara kararını açıklayan mahkeme heyeti 495 gündür Silivri’de tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve 434 gündür tutuklu bulunan Cumhuriyet muhabiri Ahmet Şık’ın tahliyesine karar verdi. Heyet Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın ise tutukluluğunun devamına hükmetti. Dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcıya gönderilmesine karar verilerek duruşma 16 Mart’a ertelendi.

Cumhuriyet davasının 6. duruşmasında Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, delil toplama ve tanık dinleme aşamasının tamamlandığını bildirdi. Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki görüşünü açıklamak için dosyanın kendisine gönderilmesini ve bunun için süre verilmesini istedi. Cumhuriyet avukatları, “Deliller toplanmış, tanıklar dinlenmiştir. Kaçma ve delil karartma şüphesi yoktur” diyerek tahliye talebinde bulundu. savcı ise tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Saat 22.00 civarı kararını açıklayan heyet, Şık ve Sabuncu’nun tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti başkanı Sabuncu’nun tahliyesini “Boğaz’ı görmeyi istiyormuş, gitsin görsün” sözleriyle, Şık’ın tahliyesini ise “Soner Yalçın dedi ki ‘Ahmet Şık’ın annesi ermiştir, onu üzmeyin” sözleriyle duyurdu. Atalay’ın tutukluluğunun devamı ile ilgili de “Kaptan gemiyi en son terk eder” dedi.

Şık'ın açıklaması


Tahliye edildikten sonra Ahmet şık şunları söyledi: "Herkese çok teşekkür ediyorum; avukatlarıma, gazeteci arkadaşlarıma, elbette Cumhuriyet gazetesine, hakikate inanan herkese çok teşekkür ediyorum. Şunun altını net bi şekilde çizmek gerek, ben sevinmiyorum. Akın Atalay son tutuklu olarak içerideyken sizlerin de sevinmesini istemiyorum. Öfkeli olmanızı tercih ediyorum. Çünkü öfke bizi ayakta tutacak, umudumuzu öfkemizle bileyeceğiz. Bunu yapmaz isek saçma sapan şeylere sevinmeye devam edeceğiz. Bugün sevineceğimiz bir gün değil. 6 yıl önce yine bir Mart ayında buradan çıkmıştım. Bugün yine bir Mart ayı. O günden bu güne değişen faşizmin sahiplerinin ortaklarının birinin eksilmesidir. Ama bu ülkede sevineceğimiz gün gelecek. Çünkü bu mafya saltanatının biteceğini ben size garanti ediyorum. Hakikate inanan herkes bilsin ki, bu mafya saltanatı hak ettiği yere gidecek. İşte biz o gün sevineceğiz."

Sabuncu'nun açıklaması

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, 495 günlük tutukluluğun ardından tahliyesi sonrasında yaptığı ilk açıklamada, "İçeride arkadaşımız Akın Atalay'ı bıraktık. Akın Atalay, Cumhuriyet gazetesi bağımsız bir şekilde gazetecilik yapsın diye yıllardır emek veren bir arkadaşımız. Umuyorum en kısa zamanda onu da yanımıza alacağız. Bugün bu saatler 10 Mart, Akın Atalay'ın doğum günü. En kısa zamanda onu da yanımıza alıp, bağımsız gazetecilik hedefimize olduğunca devam etmek istiyoruz" dedi. (Cumhuriyet)