Bu haber kez okundu.

Siirt'in Yeni Gözbebeği, Mazı
banner229

İlimiz ve ilçelerinde ilaç, kozmetik ve boya yapımında kullanılan ve meşe ağaçlarında yetişen Mazı'ya yoğun bir ilgi var.

İlimizde Mazı işiyle uğraşan Ahmet Özgür, Siirt, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Adıyaman illerinden topladığı mazı’ları Irak, Belçika, Rusya, Hindistan ve Malezya’ya ihraç ediyor.

İlimiz ve Bölge illeri köylerinde ve mezralarında meşe ağaçlarından toplanan (mazı) ekonomik anlamda hayatı olumlu yönde etkilemeye devam ediyor.

İlimizde Mazı işiyle uğraşan Ahmet Özgür, yanında günü birlik çalıştırdığı işçilere de gelir kaynağı sağlıyor.

Ahmet Özgür yaptığı açıklamada; her yılın Temmuz ayında hasadına başlanan Mazı’nın Ocak ayına kadar toplanabileceğini ifade ederek, bölgemizden Karadeniz’e fındık toplamaya giden işçilerin artık kendi illerinde bulunan Mazı’yı toplayarak Karadeniz’e fındık toplamaya gitmeyerek aile bütçelerine büyük katkı sağlayabileceklerini, toplayacakları Mazı’nın kilosunu 12 TL’den kendilerinden alacağını söyledi.

Ahmet Özgür, mazı toplama, ailelerin önemli geçim kaynağı olmaya başlayacağını, Kilosu 12 TL'den alıcı bulan mazı’nın, ilimiz, tüm köyleri ve mezralarında geçimini çiftçilik ve hayvancılıkla sağlayan ailelerin ek gelir kaynağı haline geleceğini ifade etti.

Köyde iş umudu olmayan gençlerin ve çocukların yüzünü güldürecek olan mazı’nın son yıllarda özellikle ilaç, kozmetik ve boya sektörünün vazgeçilmezi durumunda olduğunu söyledi.

Özellikle yurt dışında Irak, Belçika, Rusya, Hindistan ve Malezya gibi ülkelere ihraç yaptığını belirten Özgür, Güneydoğu Anadolu’da mazı rekoltesinin 1000, 1100 ton civarında olduğunu söyledi.

Özgür,köylerde vatandaşların günlük olarak 10 kiloya kadar mazı toplayabileceğini, kalabalık ailelerin günlük olarak yaklaşık 70 kiloya kadar topladığı mazıları Tillo durağında bulunan işyerimize satabileceğini söyledi.

Zaman zaman yükselen veya inen fiyatları ile değişkenlik gösteren Mazı 12 Liradan alıcı bulabiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet 6 yıl önce

Kaliteli bir haber. Bu önemli bitkinin ekonomik getirisi halka daha geniș şekilde duyurulmalı

Avatar
osman 5 yıl önce

abi ben malatyalıyım elimde mazı var ama kim alıyor bilgi veren yok mu acaba

Avatar
Nazmiye 5 yıl önce

Çok ucuz deilmi fiyat bu cok hafif birşeydir kiloya epey girer fiyat düşuk bence
Bizm koyumzde her ağactada olmazdı bu belki siirte özel bol olabilir yinede ucuz

Avatar
Hasbi 5 yıl önce

Abicim hayirli aksamlar tel no bulamiyoruz iletisim no gerekki biz eskisehirden ariyoruz mazi icin iletisim kurmak istiyorum hsyirli aksamlar ilgilenirseniz memnun olurum

Avatar
Hüseyin 5 yıl önce

Elimde meşe mazısı var ama nereye vereceğimi bilmiyorum TLF yazın yardımcı olursanız sevinirim irtibata geçerseniz sevinirim

Avatar
Ahmet 5 yıl önce

Mazılarınız degerinde alınır 05308957423 elazıg

Avatar
Muharrem 5 yıl önce

Elimde meşe mazısı var ilgilenen varsa 13 liradan verilir

Avatar
Yasin 4 yıl önce

Elimde mazı var istiyen varsa ulaşabilir 05428958904