Can Kantar Sigortacıların artık SDDK'sı var
HABERİ PAYLAŞ

Sigortacıların artık SDDK'sı var

Sigorta sektörü büyüklük olarak yıllarca hep bankacılığın gölgesinde kaldı. Son 20 yılda Bireysel Emeklilik, OKS, TARSİM ve DASK olmasa halen daha sigorta sektörü devletin ilgi alanına giremezdi.

Hatta yıllarca üvey evlat muamelesi gördüğünü bile söyleyebilirim. Oysa sigorta, Türk ekonomisi için sağladığı trilyon dolarlık güvence ile oldukça önemli bir sektör. Her yıl milyonlarca poliçe yazılıyor.

★ ★ ★

Sigorta sektörünün, kurulması için yıllardır uğraş verdiği Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SDDK) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi geçtiğimiz cuma günü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de yayımlanan 47 numaralı kararname ile SDDK’nın kurulması resmen tamamlanmış oldu. Kararnamenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Sigortacılık Genel Müdürü ve Sigorta Denetleme Kurulu Başkanı kadroları iptal edildi. Bu arada süreci hızla tamamladığı için Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ı kutlamak gerekir.

★ ★ ★

SDDK’ya atamalar yapılacak. Elbette bu isimler merakla bekleniyor. Sigortacılık çok spesifik bir konu. Yıllarca bu işle ilgilenenler bile kendilerini tam yetkin kabul edemedikleri bir sektörden bahsediyorum.

Sigortacılık Genel Müdürlüğü ve Sigorta Denetleme Kurulu’nda biraz Ankara ve İstanbul’a dağılmış olsalar da konuya hakim bürokratlar var. Bu işin kanununu yazan Dr. Ahmet Genç var.

Bu isimlerden mutlaka faydalanılacağını düşünüyorum. Sigorta şirketlerinde çalışmış, halen çalışan devlet terbiyesi görmüş sigortacılığı bilen isimler var. Bu kurula atama yapılırken mutlaka azami hassasiyetin gösterileceğini düşünüyorum.

Sigorta sektörü bazı yıllar ilgisizlikten çok zaman kaybetmişti. Şimdi atamalar ilgisiz kişilerden yapılırsa, sigortacılığın teknik mantığı kavranana kadar sektör çok patinaj yapsın istemeyiz. Sektör olarak gelişmeleri merakla bekliyoruz.

SDDK RESMEN KURULDU

Sigorta sektörünün kurulması için yıllardır uğraş verdiği Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SDDK) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Kararnamenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Sigortacılık Genel Müdürü ve Sigorta denetleme Kurulu Başkanı Kadroları iptal edildi. Öte yandan SDDK’ya Başkan, 2 Başkan Yardımcısı, 9 Daire Başkanı, 20 Grup Başkanı’ndan oluşan toplam 357 kişiden oluşacak bir kadro tahsis edildi.

KASKOSUZ ÇIKMAYIN!

‘Trafik sigortam var, kasko yaptırmasam da olur’ diyen araç sahiplerinin, araçlarının başına bir şey gelmesi durumunda katlanacakları zararı iki defa düşünmelerinde fayda var.

ZARARI İYİ DÜŞÜNÜN

Yağışların artmasıyla birlikte trafikte yaşanan kazalar da artmaya başladı. Yaşanan trafik kazaları kaskonun önemini bir kez daha gözler önüne sererken, bazı araç sahipleri artan fiyatlar nedeniyle kasko yaptırmaktan vazgeçiyor.

Bu durumda olan araç sahiplerinin birçoğu, “Nasıl olsa trafik sigortam var; neden kasko yaptırıp ilave masrafa katlanayım” bahanesini ileri sürüyor. Öncelikle, kasko yaptırmayanların aracına bir şey olması durumunda katlanacakları zararı düşünmesinde yarar var.

Haberin Devamı

Binlerce lira değerindeki aracınızı belki bir kaza durumunda kaybedebilirsiniz; imkanı olmayan yenisini alamayabilir.

KASKO İLE TRAFİK FARKLI

Dikkat çekilmesi gereken diğer husus ise trafik sigortası ile kaskoyu birbirine karıştırmaması. Kasko sigortası, aracınızın başına gelecek çarpma, yanma, çalınma, afet zararı gibi zararlara karşı güvence verir. Trafik sigortası ise bir kaza anında karşı tarafa verilecek vefat, sakatlık gibi bedeni zararlar ile belirli limitler dâhilinde maddi zararları karşılıyor.

'DAR KASKO' TERCİHİ

Kasko primlerini yüksek bulan sigortalılar, bütçelerine uygun ve ‘dar kasko’ya giren hesaplı kasko gibi ürünleri tercih edebilir. Ancak, sigortalıların bu ürünlerin, genellikle afet zararlarını teminat kapsamı dışında bıraktığını da unutmaması gerekiyor.

İstanbul’da geçtiğimiz aylarda yaşanan şiddetli yağış ve sel hayatı felç etmiş, onlarca araç ve konut zarar görmüştü. İstanbul örneğinde olduğu gibi doğa olaylarından kaynaklanan riskler artık hayatımızı büyük ölçüde tehdit ediyor; birey ve işletmelerde büyük hasarlara yol açabiliyor. Bu nedenle, teminatı az kasko ürünlerini tercih edenler bu gerçeği de mutlaka göz önünde bulundurmalı.

QUICK SİGORTA'DAN ÇOCUKLARA TRAFİK BİLİNCİ

Milli Eğitim Bakanlığı, Quick Sigorta, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Shell Türkiye; çocukların trafik alanında bilinçlenmesini sağlamak amacıyla, “Trafikte küçük hata yoktur” sosyal yatırım projesini başlattı.

Projeyle 2019-2020 eğitim öğretim yılında 3-11 yaş arasındaki çocuklar ile ailelerinde trafik kuralları hakkında farkındalık oluşturulması hedefleniyor. Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar projenin son derece önemli olduğunu belirtti.

Yaşar, şunları söyledi: “Trafik bilincini küçük yaşlarda yerleştirmek büyük önem taşıyor. Projeye kendi bünyemizde yapacağımız çalışmalarla ayrı bir destek de sunacağız.”

TÜRKİYE'DE KASKO, TRAFİK SİGORTASINDAN BİLE DAHA UCUZ

Acentelerin, fiyatlardaki yükseliş nedeniyle kasko sigortasını yenilemek istemeyen sigortalıları ikna etmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Murat Büyükçelebi, şunları söyledi: “Kasko sigortasında primler yükselmesine karşın, Türkiye’de trafik sigortasından ucuza satılan kasko ürünleri var.

Bununla birlikte, daha düşük prim ödemek isteyen sigortalıların araçlarını hasarsızlık indirimlerinden yararlanmaları için dikkatli kullanmaları gerekli.”

UCUZ KASKO YAPTIRMAK İSTEYEN NOT ETSİN

  • Aracınızı dikkatli kullanın, ‘hasarsızlık indirimi’ imkanından yararlanmaya çalışın.
  • Her bütçeye uygun ‘hesaplı kasko’ (dar kasko) ürünleri önemli bir alternatif.
  • Hasarın bir bölümünü kendinizin karşıladığı ‘muafiyetli kasko’yu tercih edebilirsiniz.
  • Çok küçük hasarlarda sigortanıza başvurmayın. Eğer mümkünse kendiniz karşılamaya çalışın.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder