Sigaradan sonra nargileye de uyarı yazıları geliyor

Sigaradan sonra nargileye de uyarı yazıları geliyor

Tütün ürünleri paketlerindeki resimli sağlık uyarılarının alanının yüzde 85'e çıkarılmasının ardından, nargile şişelerine ilişkin usul ve esasları da yeniden düzenlenerek, resmi gazetede yayınlandı ve yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığının konuya ilişkin tebliği ile nargile şişelerindeki sağlık uyarılarının usul ve esasları da yeniden düzenlendi. Bu yeni durum kullanıcılardan çok, nargile satan cafeleri yakından ilgilendiriyor.

YENİ ESASLAR YÖNETMELİKTE YER ALIYOR
Yönetmelikle, Türkiye’de piyasaya arz edilen tütün mamullerinin paketlerinde, ön ve arka yüzeylerine yüzde 65 oranında uygulanan birleşik (resimli) sağlık uyarısı mesajlarının kapladığı alan yüzde 85'e çıkarılmıştı. Buna göre, sunum esnasında nargile şişeleri üzerinde tebliğle belirlenen usul ve esaslar dahilinde sağlık uyarılarının bulunması zorunlu olacak.

UYARILAR SABİT VE SİLİNEMEZ NİTELİKTE BASILACAK
Sağlık uyarıları, karton üzerine ofset baskı, polivinil klorür (PVC) tabaka veya PVC boru üzerine serigrafi, tampon baskı veya yapıştırma şeklinde olabilecek. Uyarılar sabit ve silinemez nitelikte basılacak.

UYARILARIN RENKLERİ VE ALANLARI
Sağlık uyarılarının basımı için Bakanlığın sitesinden yayınlanacağı gibi asgari gereklilik matbaa baskı tekniklerinde uygulandığı gibi dört renk/mavi-kırmızı-sarı-siyah renklerden oluşan CMYK renkleri olarak belirlendi. Uyarı ölçüleri, 5'er santimetre kesim payı ile birlikte, silindirik biçimli uyarıda asgari brüt 36 x250 mm, konik biçimli uyarıda asgari brüt 360x217 milimetre şeklinde olacak.

İŞ YERLERİNDEKİ NARGİLELİK TÜTÜN MAMULÜ SUNUM UYGUNLUK BELGESİ SAHİBİ SORUMLU
Sağlık uyarılarından her biri nargile şişeleri üzerinde dönüşümlü olarak uygulanacak. Sağlık uyarılarının nargile şişeleri üzerine uygulanmasından iş yerlerindeki Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi sahibi sorumlu olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.