Sıfır spor bol tablet kemiği zayıflatıyor

Sıfır spor bol tablet kemiği zayıflatıyor

Akıllı telefon ve tablet kullanım yaşının neredeyse okul öncesine gerilediği dönemde İngiliz Profesör Dawn Skelton’dan ailelere önemli uyarı geldi: Saatlerce ekrana bakan çocuklar neredeyse bütün gün hareketsiz kalıyor. Bu nedenle kemikler gerektiği gibi gelişemiyor. Bu çocuklar 40’lı yaşlarına geldiğin de kalça kırığı riski artıyor. Bunun bir salgına dönüşme riski de söz konusu.

Yaşlanma ve sağlık profesörü Dawn Skelton, günümüzde çocukların daha az spor yaptıkları için önceki nesillere göre hareketsiz olduklarını, çok fazla asansör kullandıklarını ve saatlerce ekranlara baktıklarını söyledi. Skelton, hareketsiz bir yaşam geçiren çocukların kemiklerinin yeterince gelişemeyeceğini ve hareketli yaşıtlarına göre kemiklerinin daha erken zayıflayabileceğini belirterek ileriki yaşlarda bakıcısız yaşamalarının çok zor olduğunu vurguladı. İngiltere’deki Kraliyet Osteoporoz Topluluğu danışmanlarından Profesör Skelton çocukluk çağlarının gelişim açısından en önemli zamanlar olduğunun altını çizerek “Gençlerin, ergenliğe ulaştığı zaman kemiklerinin büyük çoğunluğu oluşmuş oluyor. Kemiklerinin uygun şekilde büyümesi için hareket etmeleri ve zıplamaları gerekir. 15 yaşından sonra büyüme yavaşlıyor dolayısıyla kemik gelişimi de eski hızını kaybediyor. Haftada üç ila dört saat egzersiz yapsanız bile kemik kütlesindeki artış sadece yüzde 3’tür, oysa ki aynı miktarda egzersiz yapan 12 yaşlarındaki çocuklarda görülen artış yüzde 10’dur. Çocuklar ekranlarda oyun oynayarak ya da telefonlarına bakarak saatlerce oturabilir. Ancak orta yaşlarına kadar mümkün olduğunca aktif olmaları gerekiyor. Çünkü hayatının bu dönemleri ileriki yaşlarının iskeletini oluşturuyor. İyi bir kemik taban çizgisi oluşturmadıysanız, çok daha erken yaşlanacak ve en küçük düşmede ağır hasarlar alabilecek zayıf bir kemik yapısına sahip olacaksınız’’ ifadelerini kullandı. Skelton alışkanlıkların değişmemesi halinde kalça kırığının bu nesil için 40’lı yaşlarda adeta bir salgın olabileceğini söylüyor. Ebeveynler çocukları yürüyüş ve spor yoluyla daha aktif olmaları için teşvik etmeye çağıran Skelton’ın konu hakkındaki çalışmaları Kraliyet Osteoporoz Derneği tarafından raporlaştırıldı. Skelton “İnsanların, osteoporoz teşhisi konduğunda yavaşça çöküşlerini izledim. Kemiklerinin sürekli kırılacak olması korkusuyla yaşıyorlar. Bu durumları yaşamamak için yapabiliyorken kemiklerini güçlü tutacak şeyleri yapmalıyız’’ dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN