Sharon Katz’ın ‘Barış Treni’ Meksika’da

Güney Afrikalı Yahudi müzik eğitmeni Sharon Katz’ın 1992’de Güney Afrika’da Apartheid rejiminin yıkıldığı yıllarda kurduğu topluluk Nelson Mandela’nın 100. yıl doğum günü kutlamaları için Meksika’daydı.

Kültür
25 Temmuz 2018 Çarşamba

Farklı yaş gruplarından ve etnik kökenden kadın şarkıcıları bir araya getiren Güney Afrikalı Yahudi müzik terapisti ve eğitmeni Sharon Katz önderliğinde kurulan ‘Barış Treni’ 21-22 Temmuz hafta sonu Meksika’nın San Diego ve Tijuana şehirlerini şenlendirdi. Nelson Mandela’nın 100. yıl doğum gününün kutlandığı etkinliğe Katz’ın oluşumu 1992’de birlikte kurduğu Zululu Nonhlanda Wanda da katıldı. Çocuk korolarının katıldığı festivalde kültürel faaliyetlere yer verilirken Barış Treni’nin hikâyesinin anlatıldığı 2013 yapımı ödüllü belgeselin gösterimi yapıldı.

Sharon Katz bugünkü adıyla Nelson Mandela Bay olarak bilinen Port Elizabeth şehrinde dünyaya geldi. Apartheid döneminde yalnızca siyahilere ayrılan bölgelere gizlice giderek Athol Fugard Grubunun ünlü şarkıcılarıyla ve oyuncular John Kani ve Winston Ntshona ile dostluk kurdu. Böylece hayatı boyunca ırkçılıkla mücadelesi başlamış oldu.

1992’de 500 üyeli çok kültürlü ve çok dilli müzik grubu ‘When Voices Meet’i kurarak sahnelerde performanslar sergiledi. Grup, 1993’te ülke çapında verdiği konserler sırasında gelen taleplere yetişebilmek için seyahatlerini ‘Barış Treni’ adını verdikleri bir trenle yaptı. Katz her durakta dinleyicilere silahları bırakma ve barışçıl demokrasiye geçmek için çağrıda bulundu. Ülkedeki seçim komitesi Katz’a birçok Afrika dilinde hayatlarında hiç oy vermemiş insanlara nasıl oy vereceklerini öğreten şarkılar söylemesi için yetki verdi. Birkaç ay sonra Nelson Mandela ülkenin demokratik şekilde seçilen ilk devlet başkanı oldu. Barış Treni yeni ulusun ‘Mandela yüzü’ne dönüştü.

Şanları ABD’ye ulaşan Katz ve Barış Treni, Sting, Paul Simon, Tina Turner, Elton John ve Madonna ile beraber ‘Carnival’ albümünü çıkardı.

Katz apartheid rejimin geride bıraktığı yetimler ve AIDS’ten etkilenen toplumlar için müzik terapi programlarının yanı sıra ülke çapında açlıkla ve yoksullukla mücadele için yemekhaneler, okullar ve kültür merkezleri kurdu.