MENÜ

Shakhtar'a karşı geri düşme

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Shakhtar Donetsk’in sahadaki 11’inin tam ortasında kalın bir çizgi var! Lucescu’nun ekibi, savunma ve hücum takımlarından oluşuyor gibi. Top kendilerinde değilken, 7 isim rakibi karşılıyor. Çizginin ötesindeki dörtlü ise daha çok kontra için fırsat kollar gibi. Elbette bunları yaparken, aradaki mesafeyi çok iyi ayarlıyorlar. Sahaya baktığınızda derli toplu bir takım görüyorsunuz.

Hücumun iskeleti bahsettiğimiz dörtlüden oluşuyor. Fenerbahçe’de -şu ana kadarki görüntüleriyle- Nani, Diego, Sow ve Fernandao ne ise Shakhtar için Marlos, Alex Teixeira, Taison ve Gladky de o.

Yarı sahada hızlılar

Volyn Lutsk maçında bu dörtlüden kaleye en yakın olan Gladkyy aksayan tek dişliydi. Milan’a transfer olan Luis Adriano’nun yerini dolduramayacak gibi duruyor. Fenerbahçe için iyi haber bu. Kötü olan ise bireysel yetenekleri etkileyici bu dörtlünün, rakip yarı alana geçtikten sonra işini çok hızlı yapıyor olması.

Ukrayna’nın vasat ekiplerinden Volyn ile yeni Fenerbahçe’yi kıyaslamak elbette mümkün değil. Ama Shakhtar’ın oyun planı için fikir verecek çok fazla varyasyon gördük. Lucescu yüksek bütçeli kadrolara sahip oldukça oyun planlarını geliştirmiş ve dönüştürmüş görünüyor.

Scolari’nin Brezilya’sı

Scolari’nin 2002 Dünya Kupası’nda zirveye taşıdığı Brezilya’yı anımsatan bir plan Lucescu’nunki. Scolari’nin; Denilson, Rivaldo, Ronaldo gibi -tabir doğruysa eğer- sihirbazlarla yaptığını yapmaya çalışıyor. Dinamik kadrosu top rakipteyken kapanıp, hamle için fırsat kolluyor. Topa sahip olduklarında ilk düşündükleri şey orta saha çizgisini geçip, hızlı bir pas trafiği ya da driplingle rakip kaleye gitmek. Alex Teixeira idman havasında oynayıp 2 gol attığı maçta tek bir kez rakip savunmanın göbeğine doğru gitti ve yüzde yüzlük bir gol fırsatı hazırladı.

Çizginin ötesinde tutmalı

Rakip yarı alanda olabilecek tüm boşlukları ya pasla ya da driplingle kullanıyorlar. Kadıköy’de Gökhan-Caner ikilisinin savunmayı tek bir dakika bile unutmaması gerek. Alves ve Kjaer’in ise rakiple karşı karşıya kalmaması.. Keza Mehmet Topal’ın, yanında Souza ya da Meireles’in başrollere soyunması şart. Shakhtar’ı, orta saha çizgisinin ötesinde tuttuğunuzda -ki en zor olanı bu- işler kolaylaşabilir.

Fenerbahçe’nin bu şartlardaki şansı, Pereira gibi dominant bir teknik adama sahip oluşu. Shakhtar’ın yarı alanında oynanacak futbol Fenerbahçe’yi gole, dolayısıyla tura yaklaştırır.

Bayern sonrası ilk kez

Volyn Lutsk maçı Shakhtar’ın hücumda neler yapacağını gösterdi. Savunmada ise direnç seviyelerini bilmiyoruz. Kadıköy’deki oyun, Ukraynalılar’ın bu yönünü görmemizi sağlayacak. Zira martta Bayern Münih karşısında hezimete (0-0 sonrası 0-7) uğradıkları günden bu yana üst düzey bir takımla -Dinamo Kiev’i es geçelim- oynamadılar. Fenerbahçe gücünün farkında olmalı. Parola ise belli: Shakhtar’a karşı asla ve asla geri düşme!
Kadıköy’de ilk golü atan turu geçer gibi görünüyor.

YORUM YAZ