25 Haziran 2019 10:46
Son Güncellenme Tarihi: 25 Haziran 2019 10:49

Sezai Temelli: Eşit yurttaşlık temelinde anayasa yapılmalı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Türkiye anayasasını yapmalı, eşit yurttaşlık temelinde anayasasını var etmelidir" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütünün düzenlediği HDP Ege Bölgesi Konferansı'nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Türkiye anayasasını yapmalı, eşit yurttaşlık temelinde anayasasını var etmelidir" dedi.

HDP Ege Bölgesi Örgütlenme Konferansına Tepekule Kongre Merkezi Ege Salonu'nda yapıldı. Salona "Demokratik siyasetle faşizmi yıkalım Türkiye'yi demokratikleştirelim" yazılı pankart asılırken, konferansa İzmir İl Eş Başkanları, yöneticileri ve delegeler, ege illerinden gelen delegeler ve Eş Genel Başkanı Sezai Temelli katıldı. Burada konuşan Temelli, siyasal sürece ve İstanbul seçimine dair görüşlerini paylaştı. Toplumu siyaset yapmaya davet ettiklerini ifade eden Temelli, "Gelin birlikte siyaset yapalım. Siyaset yapmak haklarının peşinde koşmaktır. Siyaset yapmak vazgeçilemez bir haktır. O yüzden de diyoruz ki mahallemizde, sokağımızda, işyerimizde neredeyse orada siyaset yapalım” dedi.

"ARTIK ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMİ DEĞERLENDİRECEĞİZ"

İktidarın siyaset yapma hakkını gasbettiğine vurgu yapan Temelli, İstanbul seçimini de işaret ederek şunları söyledi: "23 Haziran’da yaptığımız bu tabloyu parçalamaktı, bu gidişata dur demekti, siyasete yeniden davet etmekti. Sadece bir belediye başkanlığı seçimi değildir mesele eğer öyle olsaydı siyaseti o sıkıştığı alandan çıkartma şansımız olmayacaktı. Bir umut olduk. Tüm Türkiye haklarının, toplumunun, emekçilerin, kadınların ve gençlerin beklediği o umudu var ettik. Zor ve güçlü bir çalışmaydı ama Türkiye siyasetinin tekçi anlayışa mahkum olmadığını çok güçlü bir şekilde ortaya koyduk. Başarımızın arkasında yatan onlarca yıllık mücadelemiz ve güçlü fikriyatımız. Artık önümüze bakıp önümüzdeki dönemi örgütleyeceğiz. Taban örgütlülüğü ile radikal demokrasi anlayışımızla önümüzdeki dönemi ve siyaseti biçimlendirmeye devam edeceğiz."

Haksız ve hukuksuz bir şekilde yapılan tutuklamalara dikkat çeken Temelli, “HDP faşizme karşı mücadelesinde kararlı bir şekilde yol almaya devam edecektir” dedi.

"SORUNLARIMIZA BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ"

Müzakere sürecinin başlatılması gerektiğini belirten Temelli devamla şunları söyledi: “Politik zemine yayılacak bir müzakereci anlayışı muhakkak başlatmalıyız. Demokrasi ittifakı dediğimiz mesele işte bu çağrıdır. Gelin Türkiye’nin tıkanmış yollarını demokrasi yolunu hep birlikte açalım. Gelin demokrasi ittifakında buluşalım. Gelin Türkiye’nin en önemli sorununu çözümünü üretmiş olan Sayın Öcalan’la konuşalım. Bütün siyasi özneler muhakkak bu inisiyatifi almalı ve konuşmalıdır. Geçmişin hesaplaşmaları üzerinden değil geleceğin kurucu öznesi olma aklıyla hareket etme zamandır. HDP’nin çağrısı bu yöndedir. Biz demokrasi ittifakı ile aslında tüm toplumu konuşmaya, müzakere etmeye ve ortaklaşmaya davet ediyoruz. Geleceği hep birlikte kuracaksak eğer ortak sorunlarımıza birlikte çözüm üretmeliyiz.”

Yeni anayasa çağrısı da yapan Temelli, "Toplumun bütün dinamikleri ve tüm siyasi özneleri olarak kadınlarla, emekçilerle, gençlerle, meslek örgütleriyle, sendikalarla, siyasi partilerle bir an önce Türkiye anayasasını yapmalı, eşit yurttaşlık temelinde anayasasını var etmelidir. Herkesin kendini içinde bulacağı aidiyet duygusunu taşıyacağı bir toplumsal sözleşmeyi hep birlikte var etmeliyiz" Temelli, İmralı’dan gelen önerinin de toplumu demokratik anayasa konusunda bir uzlaşmaya davet etmek olduğunu söyledi.

DEMOKRASİ MÜCADELESİ VURGUSU

Siyasette var olan gelişmeleri doğru okumak ve değerlendirmek zorunda olduklarını söyleyen Temelli sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa zemininde buluşacak olanlar bir an önce inisiyatif almalıdır ve toplumun önünü açmalıdır. Bir an önce toplumsal barış konusunda adım atmak zorundayız. Bunun içinde ilk adımı parlamento atmalıdır. Parlamentodaki tüm partiler HDP’ye kulak vermelidir. Kutuplaştıran siyasete karşı demokrasi mücadelesini verilmelidir. Faşizm kurumsallaşmasına, faşizm dayatmalarına, faşizmin kendisini yeniden var etmesine karşı tüm toplumu mahallelerde, işyerinde her alanda mücadeleye davet ediyoruz. Mücadeleyi ve müzakereyi bir arada sürdüreceğiz. Bunu başarabiliriz. Bunu başarmanın yolu da örgütlü bir hayattır. Bu fikriyatımızı şimdi dünden çok daha iyi bir şekilde örgütlemeliyiz."

Konferans basına kapalı devam ediyor.

(İzmirEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da bir terzi işyerinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

23 Haziran seçimi Arap basınında: Erdoğan, İstanbul savaşını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...