1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Seyyid evlerinde Gadir-i Hum sohbeti
Seyyid evlerinde Gadir-i Hum sohbeti

Seyyid evlerinde Gadir-i Hum sohbeti

Hz. Muhammed'in veda haccı dönüşü Hz. Ali'yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı nedeniyle Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Kars’ta da Seyyid evleri ziyaret edilerek, Gadir-i Hum hakkında sohbetler gerçekleştirildi.

A+A-

Kars Ehlibeyt Derneği’nde gerçekleştirilen kutlamada, Gadir-i Hum’un önemine dair Seyyidler tarafından sohbetler yapıldı. Bu günün önemine ilişkin açıklamada bulunan Kars Ehlibeyt Derneği’nden Mir Kasım Erdem, “Bilindiği üzere bugün Gadir-i Hum Bayramı’dır. Gadir-i Hum demek Peygamber Efendimiz’in veda haccı dönüşünde Hz. Ali’yi kendi yerine imam tayin etme olayıdır. Bu olay Peygamber Efendimizin ömrünün son yıllarında vuku buldu ve Peygamber Efendimiz bir kez hacca gitmiş o haccın ismi de veda haccı olmuştur. Veda haccından dönerken karşılaştığı bir dört yol ayrımı vardır bu Dörtyol ayrımının adı Gadir-i Hum’dur. Tam bu noktada sahabeleri toplayarak binlerce sahabeye Hz. Ali’yi tanıtarak uzun bir konuşma yaptı. Kendisinden sonra ümmetinin ne yapması gerektiğini bildirerek, kendi misyonunun tamamlandığını İslam dinini artık Hz. Ali’nin devam ettireceğini söyledi ve kendisinden sonra Allah’ın emri üzerine Hz. Ali’yi imam, halife tayin etmiştir. Hz. Ali’nin elinden tutup kaldırarak insanlara Hz. Ali’yi tanıtır ve der ki; ‘Ey insanlar bilin ki ben kimin önderiysem, Hz. Ali de onun önderidir.” İfadelerini hatırlattı.

Bu olayın 400 yıldır anıldığını kaydeden Erdem, “Nasıl ki Allah’ü Teala ümmetini başsız bırakmamıştır ve mutlaka bir peygamber göndermiştir. Resulullah efendimiz de ölmeden önce ümmetini başsız bırakmamış, ümmetin ihtilafa düşmemesi için önder seçiminde sıkıntı yaşamamaları için Allah’ın belirttiği üzere Hz. Ali’yi kendi yerine tayin etmiştir. Bu olaya da Gadir-i Hum olayı denilir. Binlerce yıldır bu tarih geldiğinde Müslümanlar tarafından anılarak kutlanmaktadır. Biz de her yıl bu olayı anmaktayız ve kutlamaktayız. Özellikle Seyyid ocaklarında bu olay anılır ve bu günde 7 Seyyid ziyaret etmek ve onlardan teberrük bir şey almak sevaptır. Bu anlamda insanlar Gadir-i Hum geldiğinde insanlar Seyyid’lerin evine gider, ikramlarıyla karşılanır ve Gadir-i Hum hakkındaki sohbetlerini dinlerler.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.