'Sevgili günlük babamı attılar, Zazacayı kaldırdılar'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin basın biriminde çalışan ve haberleri Zazaca hazırlayan Enver Yılmaz, 158 kişiyle birlikte işten çıkarıldı. Bir gerekçe sunulmadan işten çıkarıldığını belirten Yılmaz, en çok çocuklarının sorduğu sorulara ve Zazaca’nın belediye bülteninden çıkarılmasına üzüldüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - “Sevgili günlük, benim babam bugün işten çıkarıldı. Zazaca diline hizmet ediyordu babam. Babamı işten çıkardılar, Zazaca’yı kaldırdılar. Bundan dolayı çok üzgünüm. Neden bizim dilimizi kabul etmiyorlar?”

Bu satırlar 3 yıla yakın bir zamandır Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan gazeteci Enver Yılmaz’ın 10 yaşındaki kızı Avaşin’e ait. Yılmaz, işten çıkarıldığı kendisine bildirildikten sonra, durumu ailesiyle paylaşmış. Avaşin, uzun zamandır tuttuğu günlüğüne o gün bu satırları yazmış.

Enver Yılmaz işten çıkarıldıktan sonra en çok çocuklarının soruları karşısında bocaladığını anlatıyor: “Eşim işsiz kalmamı soğukkanlılıkla karşıladı. Çünkü belediyelere kayyım atandığından bu yana binlerce insan işten çıkarıldı. Bu yüzden benim de bir gün işten çıkarılabileceğimi bekliyorduk. Ama çocuklara bunu anlatmak çok zor. Çocuklara neden işten çıkarıldığımı anlatamıyorum mesela. Daha önce birlikte fotoğraf çektirdikleri Gültan Kışanak’ın neden cezaevinde olduğunu soruyor kızım. Bunu nasıl anlatabilirim ki 10 yaşındaki çocuğa. Siyasi ortamdan yola çıkarak anlatırsam ağır gelecek çocuğa.”

158 KİŞİ GEREKÇESİZ İŞTEN ÇIKARILDI

17 Ekim’de sorumlu müdür odasına çağırmış Enver Yılmaz’ı ve “İşine son verildi” demiş. Gerekçeyi sormuş Yılmaz, “Gerekçe yok” demiş müdür. Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) belediyelere sağladığı böyle bir olanak var. Sorgusuz sualsiz çalışanları işten çıkarma yetkisini belediyelere atanan kayyımlara veren yasa nedeniyle şimdiye kadar binlerce insan işsiz kaldı.

Enver Yılmaz, belediyelerin tek dilli günlere döndüğünü söylüyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden Enver Yılmaz’la birlikte 158 kişi işten çıkarıldı. 158 kişi bir daha devlet kurumunda çalışamayacak. 158 kişinin eve ekmek götürme şansı alındı elinden. 158 kişi, çocuklarına neden işsiz bırakıldığını anlatmak zorunda kadı.

BELEDİYEDE TEK KİŞİLİK ZAZACA BİRİMİ

Önce Gün TV’de ardından Jiyan TV’de Zazaca programlar yapan Yılmaz, Azadiya Welat gazetesinde Zazaca yazılar da yazdı. Hem televizyon kanalları hem de Azadiya Welat gazetesi KHK ile kapatıldı. Yılmaz’ın biri yayınlanmış biri yayına hazır Zazaca yazdığı iki öykü kitabı var.

Gazetecilik ve televizyon programcılığı yaparken nasıl belediye çalışanı olduğunu şöyle anlattı Yılmaz: “Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ı Türkçe yaptığım programa konuk olarak almıştım. Programdan sonra belediyede neden Zazaca biriminin olmadığını sordum. Gültan hanım randevu verdi, görüştük. Onun da aklında Zazaca ile ilgili bir şeyler yapmak vardı. O gün konuştuk ve anlaştık. Sekiz ay ücret almadan zamanımın bir kısmını ayırarak belediyeye gittim. Bültende Türkçe ve Kurmanci haberler vardı, bunların yanına Zazaca da eklendi. Belediyenin web sitesinde Türkçe, Kurmanci ve İngilizce haberler vardı, benimle birlikte Zazaca da yer almaya başladı. Çok dilliliği benimseyen DBP’li bir belediyede ilk kez Zazaca da hak ettiği yeri bulmuş oldu.”

Türkiye’de birkaç milyon, Diyarbakır’da 600-700 bin kişinin Zazaca konuştuğunu belirten Yılmaz, “Zazaca benim anadilim ve UNESCO’nun raporuna göre ölmekte olan 17 dilin arasında yer alıyor. Dil, sadece konuşma aracı değildir, aynı zamanda kültürdür, bellektir. Benim de çabam dille birlikte bu kültürü, bu belleği yaşatmaktı. Belediyede resmi olarak kullanılması önemliydi” diyor.

Yılmaz, belediyede çalıştığı süre içinde çocuklar için tiyatro oyunu ve 12 çocuk öyküsü hazırladığını söyleyerek, “Bunlar belediye yayınları arasında çıkacaktı ancak belediyeye kayyım atanınca durdu bu proje” diyor.

TEK DİLE DÖNÜŞ

Belediye bülteninden Zazaca yazıların çıkarıldığına dikkat çeken Yılmaz, kayyımdan sonraki gelişmeleri şöyle anlattı: “Kayyımdan önce afişler ve benzeri çalışmalar iki dille, Kürtçe ve Türkçe hazırlanıyordu. Şimdi sadece Türkçe var. Belediyenin bülteninden Zazaca’yı çıkardılar. Web sitesinde artık Zazaca yok. Görünen o ki yakında Kürtçeyi de çıkaracaklar. Zazaca’dan başladılar çünkü bunun çok dikkat çekmeyeceğini düşündüler. Yakın zamanda Kürtçeyi de kaldırıp tek dilli belediyeciliğe geri dönecekler. Çünkü Cumhurbaşkanı her gün “Tek dil” diye konuşuyor. Kayyımlar devletin belediyelere atadığı memurlar, bu tek dil çağrısına bir şekilde uymak zorundalar. Bu yüzden yakın zamanda kayyım atanmış bütün belediyeler tek dille yönetilecek diyorum.”

ANTİDEMOKRATİK KOŞULLARDA HUKUK MÜCADELESİ

İki çocuk babası olan Enver Yılmaz’ın eşi çalışmıyor. Şimdi yeni bir iş bulmak zorunda. Yine Zazaca dilinin yaşaması ve geliştirilmesi ile ilgili bir işte çalışmak istiyor, “Ama nerede çalışacağım? Bütün kurumları kapattılar” diyor.

İşten çıkarılan 158 kişi ile birlikte dava açmaya hazırlanıyorlar. Türkiye’de darbe koşullarında hukuk mücadelesi vermeye hazırlandıklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu koşullarda mahkemeden olumlu bir şey çıkar mı bilmiyoruz. Ama haklarımızı hukuki olarak sonuna kadar savunmak istiyoruz” diyen Yılmaz, Olağanüstü Hal antidemokratik, belediyelere kayyım atanması antidemokratik, bizimle birlikte binlerce kişinin işten çıkarılması da antidemokratik. Ama bütün bu uygulamalara karşı çıkmamız gerekiyor.”