"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sessiz salgın: D vitamini eksikliği - 3

Feyzullah ERGÜN
17 Temmuz 2018, Salı
Organizmamızı etkileyen, D vitamini eksikliği ile ilgili diğer hastalıklara gelince, kalp- damar hastalıklarındaki büyük artışlar, D vitamini seviyesindeki düşmelerde toplumun büyük bir bölümü etkilenmektedir.

Sağlıklı kemik sisteminde D vitamini eksikliğinin önemine gelince; D vitamini olmadan organizmamız, kemik yoğunluğunu ve kütlesini en uygun şekilde koruyup, devam ettiremez. Çünkü D vitamininin en önemli rolü, kalsiyumun vücutta üretilmesi ve kemiklerde birikmesini sağlamaktır. Unutulmamalıdır ki, organizmanın D vitamini depoları iflasın eşiğine gelmişse, ne kadar gıda alınırsa alınsın, vücudun yeterli kalsiyum seviyesine getirilmesi mümkün olamayacak, böylece ağrılı kemik ve hareket sistemi hastalıklarına engel olunamayacaktır. Ancak D vitamini eksikliği giderildiğinde, ağrılı sıkıntılar rahat ve huzura kavuşabilecektir. Hamile hanımların kendi sağlıkları ile birlikte bebeklerinin ileriki hayat döneminde sağlıklı ve birçok hastalığa karşı dirençli olabilmesi için, D vitamini eksiklerini gidermeleri, hayatlarına sağlık yönüyle huzur verecektir.

D vitamini organizmanın fizyolojik faaliyetlerini dengeledikten sonra, psikolojik hallerini de düzenler. Yeterli olmayan “düşük D vitamini seviyeleri depresyon ve şizofreni (erken bunama) riskinin artışıyla bağlantılıdır ve bu yüzden gelişen cenin (fetüs) ve bebekler için mevcut D vitaminine yeterli düzeyde sahip olmanın önemi artabilir. Hafıza ve yaşlanma ile ilgili araştırmalarda D vitamini eksikliği olanların beyin faaliyetlerindeki performansın daha kötü olduğu saptandı ve eksiklikleri ile aktif duygu durum bozukluğu arasında ilişki olduğu bulundu. Başka bir araştırmayla, günde 4000 IU. D vitamininin yaşlı hastaların KIŞ HÜZNÜ diye adlandırılan ruh halini düzeltebileceği keşfedildi. Hastalarımın birçoğunun D vitamini seviyeleri yükseltilince, yaşam kalitelerinin ve vücut sağlıklarının geliştiğini gözlemlemiş ve bir hastanın enerji seviyesini arttırmak için sadece doğru dozda D vitamini almasını sağlamak kadar çarpıcı bir şey görmemiştim.’’ (9)

D vitamini eksikliğinin, ihmallerimiz sonucunda, modern toplum hastalıklarıyla karşı karşıya kalmamıza neden olduğu gibi, vücudumuzda meydana gelen olumsuzlukların düzeltilmesine çalışmamızın, sağlıklı hayat kalitesini yükselteceği bilinciyle programlanarak giderilmesi ve yükseltilmesi enerji kaynaklarımıza güç katacaktır.

SAĞLICAKLA KALIN.

Dipnotlar:

9) age s.134

Okunma Sayısı: 20001
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı