Beydağ Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Saydam 228 milyon metreküp su kapasiteli barajda yaklaşık 12 milyon metreküp su bulunduğunu belirterek, “Hizmete girdiğinden buyana ilk kez yüzde dörtlere düşen su seviyesi ile baraj alarm veriyor. Vahşi sulamadan vazgeçmeyen Küçükmenderesli çiftçiyi yaz aylarında zor günler bekliyor” dedi.

Beydağ Barajı’nda, su seviyesi dramatik şekilde tarihinin en düşük oranına geriledi. Doluluk, yaklaşık yüzde dörtlere düştü. Beydağ Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Saydam, toplam 228 milyon metreküp su kapasiteli barajda yaklaşık 12 milyon metreküp su bulunduğunu belirterek, “Hizmete girdiğinden buyana ilk kez yüzde dörtlere düşen su seviyesi ile baraj alarm veriyor. Vahşi sulamadan vazgeçmeyen Küçükmenderesli çiftçiyi yaz aylarında zor günler bekliyor” dedi. Küresel ısınma nedeniyle bölgede yağış rejiminin değiştiğine dikkat çeken Saydam, “Su zengini bir bölge değiliz. Suyu tasarruflu kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Yaz aylarında, vahşi sulama yöntemi ile tarlasına suyu salan çiftçi aslında en büyük kötülüğü kendisine yapıyor.


ÜÇ DERENİN SUYU BARAJA VERİLECEK
Barajdan yaz aylarında yaklaşık 40 gün civarında su bırakıldığını kaydeden Saydam, “Kurak bir sonbahar mevsimi geçiriyoruz. Geçen yıl sulama mevsimine kadar 20 milyon metre küp su birikti. Barajı kurtarma projeleri başlatıldı. Yörede boşa akan üç derenin suyu kapalı sistemle baraja aktarılacak. Alt yapı çalışmaları sürdürülüyor. Proje tamamlandığında 45- 50 milyon metre küp su daha baraja akacak. Yörenin en yağışlı mevsimi Kasım ve Aralık ayları olduğundan umudumuz yağacak verimli yağmurlarda” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi