01 Haziran 2020 09:47

Sermayenin Kovid-19 "meslek hastalığı" sayılmasın telaşı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, koronavirüsün meslek hastalığı sayılmasının işverenin rekabet gücünü düşüreceğini iddia etti.

Fotoğraf: 
ebso.org.tr'den alınmıştır

Paylaş

Emek ve sağlık örgütlerinin salgının başından beri hükümetten koronavirüs (Kovid 19) salgınına yakalanan başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm çalışanların meslek hastalığı sayılması ve özlük haklarının da bu kapsamda değerlendirilmesini talep ediyor. Sermaye ise "işverenin rekabet gücünü" öne sürerek meslek hastalığı sayılmaması yönünde açıklamalar yapıyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar konuya dair yazılı açıklama yaparak Kovid-19'un meslek hastalığı sayılmasının işverene yük getireceğini iddia etti. 

Salgın sürecinde hem devletin hem de üreticilerin gerekli tedbirleri aldığını savunan, Yorgancılar, “Ancak salgının meslek hastalığı sayılması yeni dönemde üreticinin rekabet gücünü azaltacak ve istihdamı olumsuz yönde etkileyecektir. Bu bizim özellikle ihracatta rekabet gücümüzü olumsuz etkiler. Kovid-19’dan kaynaklı durumun meslek hastalığının dışında tutulması konusunun kanun ile hukuki bağlayıcılığının sağlanmasını çok önemsiyoruz. Bu konuda başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız olmak üzere ilgili bakanlıklarımızın detaylı bir çalışma yapacaklarına inancımız tam. Ancak, Kovid hastalığı kimin nerede, ne zaman, ne şekilde alacağı belli olmayan bir düzeyde, bu açıdan iş yerlerinin bunu ödeyebilme imkânları söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

SGK GENELGE YAYIMLAMIŞTI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) de bir genelge yayınlamış, Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınamayacağı, hastalık olarak kayıtlara geçirilmesi gerektiği talimatı vermişti. SES, SGK genelgesinin iptali için dava açmıştı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Çin’de son 3 haftada en yüksek koronavirüs vaka sayısı tespit edildi

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanlığı, toplu taşımada yüzde 50 yolcu taşıma sınırlamasını kaldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...