14 Ocak 2018 00:15

Sermaye yeniden saldırıyor

Sermaye yeniden saldırıyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Son yıllarda süper zenginlerin politikaya direkt katılmaları epeyce kafamı yordu. Tabii ki zenginler her dönem politikaya karışmışlardı ama senatoda yer almayı seviyelerinin altında gördüklerinden  direkt politikacı olanların sayısı oldukça düşüktü. Bu onların tarzıydı, eski dönem şövalyelerinin ABD ekonomisinin altın zamanlarında yaptıkları gibi elleri ceplerindeki  parayı şakırdatarak parlamentonun aydınlık salonlarına giriyor çıkarları doğrultusundaki yasaları fiyatı neyse satın alıyorlardı. Abartı falan değil, yaptıkları birebir buydu. 

1990’lı yıllarda bazı süper zenginlerin yerel ya da federal düzeyde bazı politik görevler almaya başladığını gördük. Bunu yapmaya neden ihtiyaç duyduklarını da sık sık kendime sordum. Sorunun  cevabını Profesör Keeanga-Yamahtta Taylor’un “Siyah Hayatın Önemi ve Siyah Özgürlükten” adlı harikulade kitabında buldum. Princeton Üniversitesi Afro Amerikan Araştırmalar Enstitüsü Öğretim Görevlisi Taylor, kitabında Leonard Silk ve David Vogel‘in 1976’da yaptıkları “Ahlak ve Kâr-Amerikan Ticaret Dünyasında Güvenlik Krizi” adlı araştırmasını örnek göstererek bu konuyu ele almıştı. İki yazar, sermayenin üst düzeydeki adamlarına, ABD Senatosunda yapılan politikaya duyulan güvensizlik konusunda sorular sormuş ve süper zenginlerden biri, “İstediğimiz önemli kararları kendimiz alma yeteneğimiz ve gücümüz varken neden bunları, ancak kendilerini bir daha seçtireceğimize söz verdiğimizde bize yardımcı olacak kongre milletvekili fahişelere yaptıralım ki?” cevabını vermişti. 

Anlaşıldı mı? İşte söz konusu olan bu! Ancak süper zenginler, medya, düşünce fabrikaları ve ABD senatosuna kadar her şeyi satın alabildiklerine, yasaları parayı bastırıp kendi çıkarları doğrultusunda çıkardıklarına göre neden bizzat politikaya atılıyorlar ki? 

Kendilerini ABD kongresindeki senatörlerden daha iyi politikacı mı sanıyorlar? Aslında bu sorunun en güzel cevabı; gerizekalı Donal Trump’ın ABD başkanı olmasının ülkeye ve dünyaya kaos ve felaketten başka birşey getirmediğinin görülmesi...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...