7244 Sayılı Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgınının Ekonomik Ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Söz konusu Kanun’un 12. maddesi ile sermaye şirketlerinin 2019 yılı net dönem kar dağıtımına ilişkin olarak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa geçici madde 13. maddesi eklenmişti. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan söz konusu 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun Geçici Madde 13. Maddenin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ, 17 Mayıs 2020 tarih ve 31130 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Tebliğe göre, sermaye şirketi olan 6362 saylı Sermaye Piyasası Kanununa tabi halka açık şirketler de dahil olmak üzere anonim ve limited şirketler ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, 17.04.2020 tarihi itibariyle genel kurulca kar dağıtımı kararı alınmamış olması halinde 30/9/2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârının yalnızca % 25’ine kadarının dağıtımına karar verilebilir, geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemez. Bu sınırlama, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 462 nci maddesi uyarınca iç kaynaklardan yapılacak sermaye artışında uygulanamaz. Ayrıca genel kurulca, yönetim organına 30/9/2020 tarihine kadar kar payı avansı dağıtımı yetkisi verilemez.

Geçici 13. maddenin yürürlülük tarihi olan 17.04.2020 tarihinden önce genel kurulca kâr payı dağıtımı kararı alınmış, ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmi ödeme yapılmışsa, % 25’lik sınırı aşan kısma ilişkin ödemeler ile hesap döneminde zarar edilmiş olmasına karşın serbest yedek akçelerden dağıtım kararı alınmışsa henüz ödenmemiş kısma ilişkin ödemeler 30.09.2020 tarihine kadar ertelenir. Ertelenen ödemelere ilişkin olarak faiz tahakkuk ettirilemez.

Genel kurulca yönetim organına kar payı avansı dağıtım yetkisi verilmişse, avans ödemeleri de 30.09.2020 tarihine kadar ertelenir.  

Kâr Payı Dağıtımına İlişkin İstisnalar

Kar payı dağıtımlarının genel kurulda görüşülebilmesi için Bakanlıktan uygun görüş alınması zorunludur. Başvurularda genel kurul yapılmasına ilişkin yönetim organı kararının noter onaylı örneği, şirketin hesap dönemine ilişkin finansal durum tablosu ile kar veya zarar tablosuna ek olarak aşağıdaki istisna kapsamlarına dahil olunduğuna ilişkin tevsik edici belgelerin Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğün ibraz edilmesi şartıyla, aşağıda belirtilen şartları sağlayan şirketler hakkında 2019 yılı kar payının dağıtımına ilişkin sınırlama uygulanmayacaktır:

1- Yeni koronavirüs (Covid- 19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma ödeneğinden ve/veya ücretsiz izne ayrılanlardan nakdi ücret desteğinden yararlandıranları istihdam edenler ile Hazine destekli kredi kefaleti kullanan ve halen kapanmamış kredi borç bakiyesi bulunanalar hariç, 120.000 TL. ve altında kar payı dağıtımı kararı alınan şirketler

2- Pay sahiplerince, dağıtımına karar verilen kâr payının yarısından fazlasının, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde başka bir sermaye şirketine olan sermaye taahhüt borcunun nakden ve defaten ifasında kullanılması şartıyla, kar payı dağıtımı kararı alınan şirketler

3- Pay sahiplerince, dağıtımına karar verilen kar payının, imzalanan kredi sözleşmeleri veya proje finansman sözleşmeleri kapsamında, 30.09.2020 tarihine kadar muaccel hale gelen yükümlülüklerin ifasında nakden kullanılması şartıyla, ancak pay sahiplerinin ifa yükümlülüklerini aşan tutara ilişkin ödemeler hariç, kar payı dağıtımı kararı alınan şirketler

Esas Alınacak Finansal Tablolar ve Kar Payı Tutarı

Kar payının hesaplanmasında; finansal tablolarını Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Kamu Gözetimi Kurumu tarafından belirlenen standartlara uygun hazırlamak zorunda olanlar tarafından Türk Ticaret Kanunun 88 inci maddesine göre hazırlanan, bunlar dışında kalanlar tarafından ise 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre hazırlanan finansal tablolar esas alınır.

Dağıtılması öngörülen kar payı tutarı, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre tutulan kayıtlarda bulunan kar dağıtımına konu kaynakların toplam tutarını aşamaz.