Rize yöresine ait müzik aleti olan tuluma ilginin son yıllarda çok arttığını belirten Tulum sanatçısı ve tulum ustası Süleyman Serin, 'Rize ve çevresinde yıllardır bir kültür ve müzik aleti olarak bilinen tulumun namı Rize ve çevresini aştı. Artık dünyanın her yerinde bilinen ve dinlenilen bir ses oldu. Tulum müzik aletine büyük derece ilgi var. Önemli olan kültürümüzü başka kuşaklara insanlara tanıtmak bunun mücadelesini veriyoruz.' diye konuştu.

TULUM VARSA ELEKTRİĞE PİLE GEREK YOK
Tulumun başlı başına bir orkestra olduğunu söyleyen Serin, 'Müzik aletinin her hangi yardımcı enstrümana ihtiyacı yoktur. Melodisi ritmi hepsi kendi içinde mevcuttur. Volümü yüksek, herhangi bir cihaza takviyeye de gerek yok. Tek başına müziğin hükümdarıdır. Artık tulum bir çok ulusal sanatçıların albümlerinde yer almaya başladı. Nota ile yapılmaya başlayınca tulumu belli seslerde eklendi. Önceden notalama da öyle bir sorun vardı. Her ses yapılmıyordu. Şimdi si fa do dan re mi ye kadar tulum sesi yapabiliyoruz. Bunun beş tane perdesi olduğu için her hava çalınmıyor. Ama belli bir ses olduktan sonra bir çok geçiş de arada tulum sesi geçebiliyor. Gayette güzel oluyor ve Rize ye tulum sayesinde bir çok turist gelmeye başladı. Yaylalarda tulumla hiçbir pil veya elektriğe ihtiyaç duymadan dağlarda tulum çalınabiliyor.' ifadelerini kullandı.

Rize’de Trafik Kazası: 2 Ölü, 3 Yaralı Rize’de Trafik Kazası: 2 Ölü, 3 Yaralı

EN ÇOK SATIŞ İSPANYA'YA
Tulum müzik aletine yurtdışından da talep geldiğini vurgulayan Serin, 'Müzik aletimizi hem çalıp hem de üretebiliyoruz. Bölgemizi ziyaret edenler kısa bir eğitimden sonra çeşitli sesleri çıkartabilmektedir. Bu bir merak olduğu için satın alıyorlar. Bunun yanında evlerinde bulundurmak içinde satın alanlar oluyor. Çok sayıda satışımız var. Yurt dışına bile üretip satış yapıyoruz. Genelde İspanya, İtalya, İskoçya ve Yunanistan'dan siparişler geliyor. Özellikle Lazların Hemşinlilerin gittiği her yere tulum gidiyor. En çok gönderdiğim ülke ise İspanya ve İngiltere'dir. Tulum isteyenler bana internet üzerinden ulaşıyorlar. Yılda yaklaşık 100 tane tulum üretip satıyorum.' şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi