Merkez Bankası nerede duracak?

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Küresel risk iştahı güçlenmeye devam ediyor. Zayıf büyüme verilerine ve Arjantin’in sermaye kontrolleri koymasına rağmen dünya borsaları yükselişi sürdürüyor. Gelişmekte olan ülke varlıklarının dünyaya göre güçlü seyri, altın, yen gibi güvenli yatırım araçlarının değer kaybı, piyasalardaki olumlu havanın devam edeceğini gösteriyor.

Piyasalardaki iyimserliğin arkasında üç temel gerekçe var. (i) ABD - Çin ticaret görüşmelerinin ekim ayında yeniden başlayacağı açıklaması; (ii) Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alımına yeniden başlaması; (iii) Arjantin’den dünyaya yayılan bir bulaşıcı etki görülmemesi.

Küresel büyümeden çok risk iştahına duyarlı Türkiye, düşük büyüme, düşük enflasyon, düşük faiz ortamından en çok yararlanan piyasalar arasında yer alıyor. Güçlü risk iştahını kullanan Merkez Bankası, temmuz ve eylül aylarında toplam 750 baz puan indirerek ekonomiyi durgunluktan çıkarma fırsatı yakaladı.

Yapılan dev faiz indirimine rağmen Türk Lirası halen %16,5 nominal, 3,6 reel faizle en yüksek reel faiz veren gelişmekte olan para birimleri arasında yer alıyor. Cari dengedeki toparlanma, enflasyondaki gerileme ve finansal istikrarsızlık ihtimalinin azalması Türk Lirasını cazip para birimleri arasında tutmaya devam ediyor.

Dünyada 17 trilyon negatif nominal getirili, 29 trilyon negatif reel getirili tahvil stoku Türkiye varlıklarının cazibesini artırıyor. ABD’nin Türkiye’ye yönelik tehdit bazlı siyaset ile bir yere varamayacağını anlaması ilişkileri normale döndürerek Türk Lirası’na ilgiyi artıran diğer bir gelişme.

Düşük büyüme, düşük enflasyon, düşük faiz olarak tanımladığımız küresel konjonktür devam ederse Merkez Bankası faiz indirimlerine bir süre daha devam edebilir. Ancak Merkez Bankası’nın alet çantasından 350-400 baz puanlık bir bazuka daha çıkarma şansı yok.

Gelişmekte olan ülkelerle yaptığımız karşılaştırmada bizden çok daha yüksek kredi notuna ve düşük CDS oranına sahip Meksika’nın %4’e yakın reel faiz verdiğini gösteriyor. Meksika harici gelişmekte olan ülkelerin reel faizi ise %1,5 - %2 aralığında seyrediyor.

Kredi notunun düşüklüğü ve CDS oranlarının düşüklüğü nedeniyle Türkiye’nin verdiği reel faizi gelişmekte olan ülkeler ortalamasına (%1-%1,5) çekme şansı yok. Türk Lirası emsal ülkelere göre daha cazip bir getiri sunmak durumunda.

Dolayısıyla Merkez Bankası’nın ilave faiz indirmek için 100-150 baz puanlık yeri var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019