Hasar kontrol…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Güçlü dolar, artan faizler ve yükselen ABD - Çin dış ticaret savaşına rağmen küresel risk iştahında genele yaygın bir bozulma yok. S&P 500 2800 seviyesinin üzerine çıkmayı başararak son beş ayın en yüksek seviyesinde seyrediyor.

2016 Ocak ayında gördüğü dip seviyeye kadar gerileyen Şangay borsası geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatmayı başardı. Ekonomik büyümenin yavaşlamasından endişe edilen Avrupa borsaları tepki alışlarıyla yükseliyor.

Türkiye varlıkları için aynı iyimser tespiti yapamayacağız. Yüksek enflasyon, bozuk cari denge ve sürdürülemez boyutta açık döviz pozisyonu nedeniyle kırılgan görülen Türkiye varlıkları dünyadan negatif ayrışmaya devam ediyor.

Erken seçimler sonrasında istikrarlı bir politika tablosu oluşmasına rağmen Türkiye varlıklarının yüksek risk primlerinde bir gevşeme yok. Cumhurbaşkanlığı kabinesinde Mehmet Şimşek, Naci Ağbal gibi isimlerin olmamasını piyasa dostu politikalardan uzaklaşılacağının sinyali olarak gören küresel yatırımcılar Türkiye pozisyonlarını azaltmaya devam ediyor.

Hasar kontrol yapıldığında ortaya iç karartan bir tablo çıkıyor. Borsa İstanbul’un gelişmekte olan ülkelere göre fiyatı 1997 yılından beri gördüğü en düşük seviyede. Seçim sonrasında dolar bazında %25 gerileyen banka endeksi 2009 küresel krizi sonrası gördüğü en düşük seviyede. Türk lirası reel olarak 2003 yılı seviyelerine geriledi. 10 yıllık devlet iç borçlanma senetleri rekor kırmaya devam ediyor.

Bu satışa gerekçe olarak iki neden gösteriliyor. (i) Türkiye’nin kırılgan olması; (ii) Ekonominin başına işinin ehli bir isim getirilmemesi. İlk tespite katılmıyoruz. İkinci tespit konusunda daha önceden gerekli uyarıları yaptık. Yeni ekibe şans tanınmalı, zarfa değil mazrufa bakılmalı diyoruz.

Mazruf konusunda ilk işaret Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Cuma günü açıkladığı eylem planıyla geldi. Altına imzanızı gönül rahatlığıyla atabileceğiniz yapıcı bir metin hazırlanmış. Dengeli büyüme, tek haneli enflasyon, bütçe disiplini ve yapısal reformlar gibi genel hedeflere vurgu yapılıyor.

Ekonomideki tüm paydaşlarla istişare edilerek hazırlanan makul bir plan oluşturul Orta Vadeli Programda ilan edilip uygulanacak. Katılmamak mümkün değil. Yeni kabineyi ve özellikle ekonomi ekibine başarılar diliyoruz. Zorlu bir süreç kendilerini bekliyor. Piyasalarla kavga etmeden, yapıcı adımlar atarlarsa başarılı olacaklarına inanıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019