Fed konuşunca piyasalar dinliyor…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Dünya borsalarındaki yükseliş güçleniyor ve genele yayılıyor. Fed Başkanı Powell’ın ABD Kongresinde yaptığı konuşma sonrası S&P 500 yeni zirveler kırarken, ABD tahvil faizleri ve dolar geriliyor. 

Powell’in yaptığı konuşma ABD ekonomisi durgunluğa girme işaretleri göstermese de Fed’in sigorta olarak faizleri indirmeye kararlı olduğunu gösteriyor. Bu sayede, Çin ile yaşanabilecek bir dış ticaret savaşının ABD ekonomisi üzerindeki etkileri azaltılabilecek.

ABD Çin güç kavgasının topyekün bir ticaret savaşına dönüşmediği, büyümenin yavaşlayarak da olsa devam ettiği, enflasyonun düşük kaldığı ve G3 merkez bankalarının genişleyici politika uygulamayı sürdürdüğü mevcut konjonktür gelişmekte olan ülke varlıklarını destekliyor.
Gelişmekte olan ülke varlıkları sene başından beri dolar bazında yüzde 10 civarı (hisse senedi yüzde 9, euro-tahvil yüzde 11, yerel tahvil yüzde 10) getiri sağladı. Bir zamanlar Türkiye için emsal olarak kullandığımız Rusya yüzde 28 ve Brezilya yüzde 20 getiri ile en çok kazandıran gelişmekte olan borsalar arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz senelerde borç krizleriyle dünya gündeminde ilk sıralarda yer alan Arjantin yüzde 33, Yunanistan yüzde 24 sene başından beri getiri ile risk iştahındaki düzelmeden en çok yararlanan riskli piyasalar arasında yer alıyor.

Türkiye bu olumlu havadan yararlanamayan az sayıda ülke arasında yer alıyor. Son aylarda yaşanan iyimser havaya rağmen MSCI Türkiye sene başından beri yüzde 1 kayıpla en kötü performans gösteren ülke konumunda.

Uygulanan piyasa dışı ekonomi politikaları, S400 savunma sistemi alımı yüzünden ABD ile yaşanan gerilim, Akdeniz petrol sondaj çalışmaları nedeniyle Avrupa ile sürtüşme Türkiye varlıklarını baskılamaya devam ediyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altına indirmesi küçümsenmeyecek riskler ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Eksi faiz veren 13 trilyon dolarlık tahvil stokuna rağmen gelmekte nazlanan küresel sermaye hava bozmaya başladığında Türkiye’ye karşı yeni bir finansal atak başlatabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019