Sergi soruşturması: İki Boğaziçi öğrencisi tutuklandı

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki bir sergide sergilenen bir figür üzerine başlatılan soruşturmada gözaltına alınan dört öğrenciden ikisi tutuklandı, ikisi için ev hapsi kararı alındı.

Valiliğin açıklamasına göre , soruşturma ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak’  suçlamasıyla başlatıldı.  Soruşturmada sergide sergilenen Kabe figürü etrafına LGTBİ+ bayrakları çizildiği gerekçesiyle başlatıldı. 

Gözaltına alınan Boğaziçi Sanat Kolektifi'nden iki kişi tutuklanırken iki kişi için de ev hapsi kararı verildi.

Üniversitenin güney kampüsünde açılan sergideki resim, bazı Twitter hesapları ve Yeni Akit gibi mecralarca hedef gösterilmiş, Diyanet de yasal yollara başvurulacağı açıklamasını yapmıştı.

Daha sonra İstanbul başsavcılığı sorumlular hakkında ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan soruşturma açıldığını bildirmiş, saatler sonra da dört öğrencinin gözaltına alındığı açıklanmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter üzerinden duyurduğu gözaltı haberinde LGBTİ + bireylere karşı ‘sapkın’ ifadesini kullandı.

Gelişme üzerine insan hakları hukukçusu Prof. Dr. Kerelm Altıparmak sosyal medya hesabından "TCK 216/3'e göre dini değerleri aşağılama suçunun cezası 6 ay ile 1 yıl. Bu kadar basit bir suç için Adalet ve İçişleri Bakanları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Diyanet İşleri Başkanı, İletişim Başkanı, TİHEK Başkanı, İstanbul Valisi, YÖK Başkanı, üniversite rektörleri açıklama yaptı.Tabii o kadar basit bir suçtan tutuklama kararı da verilemiyor" dedi. Altıparmak bu nedenle 216/1, yani ,"kin ve düşmanlığa tahrikten" suçlama getirildiğini söyledi. 

Öte yandan Twitter, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "4 LGBT sapkını gözaltına alındı" diyerek Boğaziçi Üniversite öğrencilerine yönelik nefret söylemi kullandığı tweet'ini Fransa'da engelledi. 

Şirket Soylu'nun mesajına, "Bu tweet, yerel yasalar uyarınca Fransa'da saklandı" notu düştü.

Kategoriler

Güncel