SERDAR ÜNSAL,”ÖLÜM BACALARI TÜRKİYE AZERBAYCAN VE İRAN’I TEHDİT EDİYOR”

Tarih : 2017-08-16 / Kategori : Sağlık

SERDAR ÜNSAL,”ÖLÜM BACALARI TÜRKİYE AZERBAYCAN VE İRAN’I TEHDİT EDİYOR”

          Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel Başkan yardımcısı Serdar Ünsal, Ermenistan’da ki Ölüm bacalarının Türkiye Azerbaycan ve İran’ı tehdit ettiğini ileri sürdü.

         Iğdır Merkeze 15 km sınır köylere 100-200 metre uzaklıkta bulunan Ermenistan’da bulunan medsomor nükleer santrali pimi çekilmiş saatli bombaya benzeten Ünsal, “Medzamor Nükleer santrali patlamaya hazır bir saatli bombadır, fay hattında yapılmıştır bir depremde bölge yok olacaktır. Uranyum uçakla Rusya’dan getiriliyor. Uçak düştüğünde neler olur düşünemiyorum” dedi.
          Ünsal, yetkililer tarafından resmi istatistiklerin dikkate alınmadığında dikkat çekerek, Medzamor’dan kaynaklı her yıl Iğdır ‘da, 300 diğer illerde ise 150 civarında kişiye kanser teşhisi konulduğu iddiasında bulundu.
          Iğdır Devlet Hastanesine tedavi amaçlı giden ve hayatını kaybeden kişi sayısının da bir hayli fazla olduğunu ifade eden Ünsal, “200 bin nüfuslu Iğdır’da, kanser nedeniyle ölen kişi sayısı Iğdır Devlet Hastanesi kayıtlarına göre 300 civarındadır. İl dışında tedavi gören ve orada ölüp Iğdır’a getirilen kanser vakası da en az 300 civarındadır. En son hemşire Asuman Mete bağırsak kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bununla birlikte tespit edemediğimiz çok sayıda insan, 5 ay içinde kanserden hayatını kaybetti. Edindiğimiz bilgiye göre, 1990’lı yıllarda Iğdır da 15-20, 2000’li yıllarda 30 ile 40 kanser vakası ve 2010-2011-2012 yılında ise her yıl 300 civarında kanser vakasının görülmüştür. 2015 yılında ise bu sayı daha fazladır. şeklinde konuştu.
       HALKTAN SAKLANMASIN!
       Serdar Ünsal açıklamasında ayrıca,” Geçen gün halkı bilinçlendirmek için bir toplantı yapıldı. Iğdır valiliğini emeği geçenleri kutlarım. Güzel bir çalışmaydı. Yetkililer radyasyon sızıntısı yok dediler. Radyasyon sızıntısı yoksa bu kanserden ölümler neden? Halktan bir şeyleri saklamanın bir manası yok. Hastane kayıtlarının halka açıklanması gerekiyor. Hatta bir tek Iğdır Devlet Hastanesi kayıtları da yetmez. 
Erzurum, Kars, Ankara ve İstanbul’da tedavi görürken yaşamını yitirenlerin de kayda geçirilmesi gerekmektedir. Ermenistan’da bulunan Medsamor Nükleer Santrali 1988 yılında yaşadığı 6.9 şiddetinde bir depremde hasar gördüğü için derhal kapatıldı 7 yıl sonra da tekrar açıldı. 1990 yıllarında Iğdır’da kanser vakası 15-20, ilerleyen yıllarda hasar gören Medsamor 1995 yılında tekrar faaliyete sokuluyor. Yine hastane kayıtlarına göre 2 bin’li yıllarda kanser vakası artışa geçiyor ve 40-50 kişinin kanser teşhisi ile hastaneye başvurduğu görülüyor. Hasarlı Medsamor çalışmaya devam ederken bu kez kanser vakası inanılmaz bir artış göstererek 300’lerde seyretmeye başlıyor. Çernobil vakası da aynı olmadı mı? Yıllar sonra etkileri görüldü. Medsamor’un etkileri de 10 yıldan fazladır görülüyor. Kadınlar hamile kalamıyor. Düşük doğumlar oluyor. Özürlü doğumlar var. Hayvanlarda sakat özürlü doğum sebze ve meyvelerde büyük değişim var. Bence bir sızıntı halinde alınması gereken tedbirler daha etkili bir şekilde halka anlatılmalı. İyot hapları dağıtılmalıdır. Bütün bölge devletleri Ermenistan’a baskı yapıp Medsamoru derhal kapatmalıdır. ” şeklinde konuştu.
Ermeni yetkililer, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan santralin ancak 2026 yılında kapatılacağını söylüyorlar.
         ARAS NEHRİ İLE SOĞUTULUYOR
         1970’li yıllarda Sovyetler Birliği döneminde ilkel teknolojiyle inşa edilen Medsamor Nükleer Santrali, Iğdır'a 16, Kars merkeze 60 ve Ermenistan’ın başkenti Erivan'a 40 km mesafede bulunuyor.
Kaynağını Aras Nehri’nden alan hafif suyla çalışan eski model santral olan Medsamor, Ermenistan'ın Kuzeybatısı’nda 1988 yılında meydana gelen büyük deprem sonrası güvenlik endişesi sebebiyle 7 yıllığına kapatılmıştı. Ancak 1995 yılında yeniden faaliyete geçirilen santral, Ermenistan'ın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. Ermenistan, Metsamor'u Amerika ve Avrupa Birliği'nin yıllardır karşı çıkmalarına rağmen alternatifi olmadığını bahane ederek çalıştırmaya devam ediyor.
Amerika ve Avrupa Birliği, Metsamor'un kapatılıp daha güvenli hale getirilmesi için Ermenistan’a yıllarca milyonlarca dolar yardım yaptı. Ermenistan ise bu paraları başka ihtiyaçları için harcadı. Kafkaslar ve Serhat bölgesi için büyük tehlike kaynağı olarak görülen Metsamor, yıllardır Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından denetleniyor.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.