Ağacı izleyen ormanı göremez

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Murat ÇAĞLAR - İş Güvenliği Y. Mühendisi, Araştırmacı / Yazar

İş dünyamızdaki en büyük sorunlar hangileridir diye kendime sorduğumda, tecrübe ve gözlem ile sabit olarak aynı çatı altında örgütlenmiş olan birimlerin ortak bir hedefe sahip olmaması ve birbirleri ile olan ilişkilerindeki çarpıklıklar olduğu cevabını veriyorum. Düşünsenize; önemli bir sermaye ortaya koymuş ve bir sürü uğraş ile bir işletme kurmuşsunuz. Ne var ki bu işletmedeki birimler o işletme ile ilgili aynı hedefleri taşımıyor ve birbiri ile negatif bir rekabet içerisinde. Net bir istatistiğe dayandırmayacağım fakat abartısız olarak, bu güne kadar bizzat tecrübe ettiğim ve gözlemleme imkanı yakaladığım işletmelerin birkaçı hariç hemen hemen hepsi aynı sorundan yakayı kurtaramıyor.

Bu sorunun net olarak tanımı; işletme çatısı altında örgütlenmiş olan birimlerin/departmanların ortak olmayan ayrı ayrı hedefler belirlemesi ve ayrı standartlarda rakipçe çalışması. Bu sorunun temelini anlamaya çalıştığımda ise; işletmelerin ortaya koymakta zayıf kaldığı politika, hedef ve standardizasyon sonucuna varıyorum.

Bir kuruluşta ortak kabul ve anlayış haline gelmiş politika ve hedef varsa, ancak bu takdirde o kuruluşun çatısı altında bulunan departmanların uyum içerisinde çalışması söz konusu olabiliyor. Aksi durumda departmanlar arasında uyum değil, yanlış bir rekabet ve ciddi uyuşmazlıklar meydana geliyor.

Her departman kendini ayrı bir kuruluş olarak görmeye başlayıp çalışmalarını bu yönde sürdürdüğü zaman sorunların boyu koca bir dev halini alıyor. Bu durum öyle bir noktaya varıyor ki artık her birim kendi bağımsızlık bayrağını çekiyor ve işletme dibe doğru istikrarlı bir şekilde yol alıyor.

Ne yapılabilir?

İdeal olan, kurum içi ve kurum dışı tüm paydaşların anlayıp kabul edeceği, inanacağı, ulaşılabilir, işletilebilir ve sürdürülebilir bir politika ve hedefin olmasıdır. Bunun beraberinde bu politikanın doğru bir yöntem ile sistematize edilmesi ve doğru kişiler marifetiyle işletilmesidir. Sağlıklı bir politika ve hedef belirlenip tüm departmanların sürece motivasyonu sağlandıktan sonra büyük bir çarkın dişlileri hükmünde olan departmanların bu bütünlüğü görebilmesine yardımcı olabilecek bir uygulama olarak Amerika Birleşik Devletleri metal sektöründe hayata geçirilmiş olan 50 Gün Stratejisi bu sürece çok iyi hizmet edebilecek bir stratejiye sahiptir.

50 Gün Stratejisi Nedir?

Kuruluş çatısı altında görev yapan çalışanların periyodik olarak 50 gün boyunca diğer departmanlarda görev yapmasını sağlayarak sürecin tamamını anlamasına ve konulara bütünsel yaklaşabilmesine yardımcı olan bir inovasyon uygulamasıdır.

Bu uygulama çalışanların, empati kurabilme, bulunduğu departmanın bütün içerisindeki yerini, diğer departmanlar ile olan ilişkilerini, diğer departmanların avantaj / dezavantajlarını ve işleyiş yapılarını anlayarak işletmenin politika ve hedeflerine daha doğru ve fazla katkı sağlar hale gelmelerini hedeflemektedir.

Ağacı izleyen ormanı göremez...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024