Serbes, yaptığı açıklamada, 8 Eylül 1999'dan önce, erkekler 25 yıl, kadınlar da 20 yıl çalışma süresi ve 5 bin gün pirim ödemeleri halinde emekli olabildiklerini belirterek, 8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 Sayılı Yasa ile buna bir de yaş şartının eklendiğini hatırlattı.

Normal hukuk kurullarında kanunların geriye işletilemeyeceğini, ancak ne yazık ki Türkiye'de işletildiğini dile getiren Serbes, milyonlarca insanın bu şekilde emeklilik haklarının verilmediğini vurguladı. Yapılan söz konusu değişiklikle EYT'lilerin emekli olma tarihlerinin 2 ila 15 yıl kadar kademeli olarak uzatıldığının altını çizen Serbes,'EYT ile tabir edilen bu vatandaşlarımız belli bir yaşın üzerinde. Bu gün maaş almaları gerekiyordu, Ancak ne yazık ki hakları gasp edilmiş durumda. Türkiye'nin kanayan bu yarasına bir türlü çözüm bulunamadı.' dedi.

MAÇ OYNANIRKEN KURAL DEĞİŞTİRİLDİ
EYT'liler çalışma hayatına başlarken o günkü Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kanununa tabi olduklarını, kimin ne zaman emekli olacağını bilerek çalışma hayatına başladığını ve emeklilik hayali kurduğunu ifade eden Serbes, şöyle konuştu 'Bir işçi işe başladığında erkekse 25 yıl, kadınsa 20 yıl ve 5 bin pirim günü ödeyerek emekli olacağını biliyordu. Ancak 1999'da çıkan kanun, geriye işletilerek milyonlarca insanın hayali çalındı. Maç oynanırken kural değiştirildi. Kanunlar geriye doğru işletilmez. Bu hukukun genel kuralı. Ancak bu ülkemizde ihlal edildi ve bu ihlal nedense bir türlü düzeltilmiyor. Bu insanların hakkı gasp edildi.'

İŞ BULAMIYORLAR
Devlet kurumlarında çalışan EYT'lilerin şanslı olduklarını, kendilerini güvende hissedecek bir işlerinin olduğunu anlatan Serbes, ancak özel sektörde çalışıp da bu gün işsiz kalan EYT'lilerin büyük bir mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Özellikle 45-50 yaş arasında çok büyük mağduriyet söz konusu olduğunu kaydeden Serbes, ' Gençlerin bile iş bulmakta zorlandığı bu dönemde, bu insanlar yaşlarından dolayı işe alınmıyorlar. EYT'lileri devlete genç diye emekli etmiyor, özel sektörde yaşlı diye işe almıyor. İşsiz kalma aile de sorunlara yol açıyor ve aileler dağılıyor. Koronavirüs sebebiyle artık bu insanlar günübirlik işlerde bulamıyor. Evlerine ekmek götüremiyorlar. Devlet sigortalı çalışamayan, iş bulamayan EYT'lilere de destek olması gerekiyor. Bu insanların emeklilik hakları kısa sürede bir düzenleme yapılarak çözüme kavuşturulmalı. Düzenleme yapılana kadar da diğer kesimlere verildiği gibi desteklenmeli Çünkü gerçekten bu insalar çok ama çok mağdurlar. ' şeklinde konuştu.

'Kaynak yok' bahanesinin de geçerli olmadığının altını çizen Serbes, böylesi bir zamanda bile Kanal İstanbul projesini ihale edenlerin önce bu insanların haklarını teslim etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.