son haberler

Sepetçilik Kursu Yoğun İlgi Gördü

Yayınlanma Tarihi: 10 Şubat 2020 okunma

Sepetçilik Kursu Yoğun İlgi Gördü
Gündem
0

www.unyetv.net / ÖZEL HABER

Ünye’de açılan ve unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan sepetçilik kursu yoğun ilgi gördü.

İŞKUR ve Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile açılan sepetçilik kursuna katılan 24 kursiyer bu mesleği öğreniyor. Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan sepetçilik kursunda kursiyerler sepet imalatının tüm aşamalarını öğreniyor.

“Çırak Bulamıyoruz”

Usta Öğretici İlyas Kara (60) önce kursiyerlere teorik bilgi verirken daha sonra sepet imalatını uygulamalı olarak kursiyerlere anlatıyor. 25 yıldır bu mesleği yaptığını ifade eden İlyas Usta, “25 yıldır bu mesleği yapıyorum. Unutulmaya yüz tutumuş meslek olmasınedeniyle çırak bulamıyoruz. Halk Eğitim’de kurs vererek çırak yetiştirmeye çalışıyoruz. Halk eğitim merkezi tarafından böyle bir kurs açılması güzel bir proje. Kursumuza katılanlardan iki kişi bile bu mesleği öğrense bizim için önemli bir kazanançtır” dedi.

“Pazar Sıkıntısı Yok”

Sepetçilik mesleğinin zor ama bir o kadar zevkli bir meslek olduğunu ifade eden İlyas Usta, sepetçiliğin pazar sıkıntısı olmadığını belirterek “ormandan aldığımız ham maddeyi burada işliyoruz. Hiçbir maddi külfeti yok. Bağımızdan bahçemizden yetiştirdiğimiz ürünlerle imal ediyoruz. Zor ama zevkli bir meslek. Özellikle kış mevsiminde sobanın başında imalat yapılabiliyor. Pazarı da olan bir meslek. Türkiye’nin her yerinden sepet siparişi alıyorum. Özellikle Muğla’dan bir seferde 200-250 sepet siparişi alıyorum. Tek başıma olduğum zaman yetiştiremiyorum. Bu kurs ile birlikte çırak yetiştirmiş olacağız. Bu da bizim için büyük kazanç” diye konuştu.

“İşi Öğrenen İki Asgari Ücret Kazanabilir”

Kurs bitiminde kursa katılanların sepet imalatı yapabileceğini belirten İlyas Kara, “İşkur ve Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile açılan bu kursta işi öğrenen kursiyerler bunu kazanç kapısı haline de çevirebilir. Şimdi bir işte çalışan bir asgari ücret alıyor. İşini iyi yapan bir usta bu işten 1,5-2 asgari ücret kazanabilir” dedi.

“Sepet Ticareti Yapacağım”

Kursta öğrendikleriyle ev ekonomisine katkı sağlamak istediğini belirten Kursiyer Ayşenur Güray Tahmazoğlu, “halk eğitimin açtığı kursa katıldık. Sepet ticareti ile uğraşmayı düşünüyorum. Bu nedenle kursa katıldım. Her işte olduğu gibi bunda da zorluk var ama şimdi alıştım” diye konuştu.

“Küçük Beri Yaştan Merakım Vardı”

Küçük yaştan bu yana sepet imalatına merakının olduğunu dile getiren Kursiyer Fatma İşlekli ise “ önceden merakım vardı. Kısmet bugüneymiş. Kurs bitiminde bu meslekte iş hayatına atılmayı düşünüyorum” dedi.

128 saatlik kursun sonunda kursiyerlere belge verilecek.

 

 

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.