“Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri” sahiplerine sunuldu

4. kez düzenlenen Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri, Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezinde düzenlenen tören ile sahiplerine verildi.

12 Haziran 2019 06:27
Son Güncellenme Tarihi: 13 Haziran 2019 09:30
Paylaş

Türkiye edebiyatının unutulmaz şairlerinden Sennur Sezer anısına düzenlenen şiir ve öykü ödülleri sahiplerine verildi. DİSK Gıda-İş Sendikası ve Manos Kitap’ın düzenlediği “Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri” töreni Kadıköy’deki Barış Manço Kültür Merkezinde dün akşam gerçekleştirildi. Usta şairin 76’ncı doğum gününün de kutlandığı törene Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, İletişim-İş Genel Başkanı Ünal Doğan, Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan’ın da aralarında bulunduğu dostları, okurları ve yoldaşları katıldı.

"HER ŞEYİ ÇOK GÜZEL HALE GETİREBİLİRİZ"

Şair Nilay Özer’in sunduğu törende şiir dalında birincilik ödülü uzun yıllardır hapishanede tutulan İlhan Sami Çomak’ın ailesine, Jüri Özel Ödülü Ayşe Nalan’a sunuldu. Öykü dosyalarında birincilik ödülü Hüseyin Peker’e, Jüri Özel Ödülü ise Özlem Keskin’e veridi.

“Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri”nin düzenleyicilerinden DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, açılış konuşmasında yarışmaya ilginin her yıl giderek arttığını söyledi. Öykü ve şiir jürisinin titiz bir çalışmayla dosyaları incelediğini belirten Aslan, jüri üyelerine teşekkür ederek ödül kazananları tebrik etti. Aslan, “Edebiyatçıların şiirlerini, öykülerini özgürce yazabildikleri ülkeyi hep birlikte kuracağız. İşçilerimiz, sanatçılarımız, hepimiz örgütlü olduğu zaman her şeyi çok güzel hale getirebiliriz” dedi.

"ONUN ŞİİRİ TIPKI YAŞAMIMIZ GİBİDİR"

Sennur Sezer’in eşi, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, yaptığı konuşmada şairin edebiyatımızdaki önemine dikkat çekti. Sezer şiirinin direnen bir şiir olduğunu ifade eden Özyalçıner, Sezer’in bunu döneminin tanıklığını yaparak yaşanan gerçeği açıkladığını söyledi. Sezer, şiirinin toplumsal tarihle at başı gittiğini belirten Özyalçıner, “Sennur’un şiiri yaşadıklarımızın şiiridir. Dün olduğu gibi bugün de... Süren bir şiir onun şiir onun şiiri. Tıpkı yaşamımız gibidir” dedi.

TYS eski Genel başkanı ve şair Mustafa Köz ise Sennur Sezer şiirine dair değerlendirmelerde bulundu. Köz, Sezer şiirinin vicdanın sesi olduğunu söyledi. Türkiye şiirine bıraktığı büyük kalıtlardan birinin vicdanın şiirini yazması olduğunu söyleyen Köz, “Onun şiiri vicdan ve insan temelinde yaşanan bir içtenlik ve incelikti.” dedi.

SADIK GÜRBÜZ VE DİSK KOROSU SAHNE ALDI

Tören’de Sennur Sezer şiirlerini ezgileştiren, müzisyen dostu Sadık Gürbüz sahne aldı. Sennur Sezer’in şiirlerinden ezgileştirdiği türkülerin yanı sıra Melih Cevdet Anday ve Nâzım Hikmet şiirlerinden bestelediği türküler okudu. Törene gelenlere her şeyin güzel olacağını dile getiren Gürbüz “Mutlaka kazanacağız” dedi. Törende ayrıca DİSK Korosu da sahne aldı. Devrim marşlarından bir seçki sunan DİSK Korosu, mini konserini Enternasyonal marşıyla bitirdi.         

ZEYTUN ÇOMAK: ÇOCUKLARIMLA GURUR DUYUYORUM

Etkinliğin finalinde “Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri” sahiplerine verildi. “Geldim Sana” dosyasıyla şiir dalında birinci olan İlhan Sami Çomak’ın ödülünü cezaevinde olduğu için kardeşi Suna Çomak ve annesi Zeytun Çomak aldı.

Usta şair Eray Canberk'in sunduğu ödülü alırken anne Çomak, “Çocuklarımla gurur duyuyorum” dedi. Öykü dalında birinciliğe layık görülen Hüseyin Peker ödülünü PEN Uluslararası Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sönmez’in elinden aldı.

Şiir dalında Jüri Özel Ödülü kazanan Ayşe Nalan’ın ödülünü KHK ile ihraç edilen akademisyen Süreyya Karacabey’den alırken öykü dalında Jüri Özel Ödülü’ne değer görülen Özlem Keskin ise ödülünü Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı adına Nida Demirsoy'dan aldı.

Ödül töreni, Sennur Sezer’in okurları, yoldaşları ve dostlarının 76. doğum günü pastasını kesmesiyle sona erdi.

"GELDİM SANA" DAYANIŞMASI

Ödül töreninde İlhan Sami Çomak’ın şair ve yazar dostları Manos Kitap tarafından basılan “Geldim Sana” kitabını imzaladı. Müebbet tutuklu olan İlhami Sami Çomak’ın yeni kitabını Betül Dünder ve Nilay Özer imzalayarak edebiyat dayanışması gösterdi. Ayrıca öykü dalında birinci olan Hüseyin Peker’in “Hasır Lokantası” dosyası Manos Kitap tarafından okurla buluşturuldu. Perker de kitabını ödül töreninin öncesinde ve sonrasında okurları için imzaladı.

Sennur Sezer kimdir? Sennur Sezer'in eserleri, aldığı ödüller

{{354657}} 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Denizler anıldı | İl il 6 Mayıs anmaları (2019)

SONRAKİ HABER

Mevsimlik tarım işçilerinin mevsimlik ‘göçü’ başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...