ŞENLİK´E TAVUK BARI DAMGASI

ŞENLİK´E TAVUK BARI DAMGASI

Serhat Kalkınma Ajansı´nın...

   Serhat Kalkınma Ajansı´nın desteklediği ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği´nin yürüttüğü ?Coğrafi İşaretli Kars Kaşarının Tanıtımı ve Üreticilerinin Örgütlenmesi? projesi kapsamında düzenlenen Boğatepe Köyü´nde Peynir Tadım Şenliği´nde tavuk barı damga vurdu.

    Kars, Ardahan, Artvin dolaylarında oynanan yöresel bir oyun olan tavuk barı ?kayış barı? olarak da biliniyor. Bir grup birleşir ve yöresel müzik eşliğinde el ele tutuşur. En baştaki eleman eline bir kemer alır, başlarlar ileri geri gidip gelmeye. Bir süre sonra halay başının komutuyla davul ve zurnanın seyri değişir ve herkes çömelir. Halay başı aklına ilk geleni yapar. Bu soyunmak, cephe vaziyeti almak, ayakkabısının tekini çıkararak ağzına almak, sırt üstü uzanmak ve daha aklınızın alamayacağı birçok şey olabilir. Oyunun başındaki ne yaparsa diğerleri de anında onu yapmak zorundadır. Çünkü bilirler ki bir anlık bekleme bile vücuda ?küt? diye inecek kemer tokası anlamına gelir. Sonra halay başı münasip gördüğü sayıda bunu tekrarlar. Bu süreçte beğenmediği elemanı kemerle haşat etme hakkına da sahiptir. Sonra tekrar kalkılır ve bir süre yine git-gel yapılır. Halay başı bu git-gel anında sürekli sağdan ve soldan kayışla vurmaya çalışır. Arkada kendini kemerin zulmünden koruyamayanlara elinden geldiğince eziyet eder. Çalgının ritmi değiştiği anda ekip kayıştan kurtulmak için akla karayı seçer. Belli ki yeni bir oyun daha yaşanacaktır. Bu sefer halay başı ayakkabının tekini çıkartır herkesin ağzına almasını emreder. Bu şekilde yine dayak eşliğinde bir tur attırır. Bir sonraki durakta herkesten kağıt 5 TL çıkarıp ağızlarına almasını ister. Bu isteği duyan ekip elemanları düzlere düşmüş gibi para aramaya başlar. Bilirler ki sona kalan kişiler 5 TL bulamazsa dayak yemeye devam eder. Bu oyun çok uzun da sürebilir. Oyundan bıkanlar ise genelde kaçmayı tercih ederler. Oyun, ekibin çaktırmadan hazırladığı bir kova dolusu suyu halay başının başından aşağı dökmesi ile son bulur. Oyun başı fırsatını bulur yakalanmadan kaçarsa bundan da kurtulmuş olur. Eğer dışarıdan biri oyuna müdahale ederse o da kayıştan nasibini alır.

    Kars´ın Boğatepe Köyü´ndeki tavuk barı oyunu da renkli görüntülere sahne oldu. Oyun başı Bülent Oltu, oyun süresince kayışla dayak attığı gençlerin elinden kurtulmayı başardı.

  Bülent Oltu, oyunda kayış kullandıklarını ama kimsenin bundan şikayetçi olmadığını söyleyerek, bu oyunun gönüllü bir oyun olduğunu ve katılanların dayak yiyeceklerini bildiklerini ifade etti.